Cikkek listázása

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén

„Édesanya, bódog anya, Virágszülő Szűz Mária”

Szerző: Kele Pál

Pécsett, a Széchenyi téren még a tatárdúlás előtt épült román stílusban az ősi Szent Bertalan-templom. Néhány évtized múlva, nem tudjuk, milyen megfontolásból, kinek a nagylelkű adományából épült hozzá a déli oldalon egy gótikus kápolna, benne a „Fördős Madonna” kegyoltárával. Azt tudjuk csak, hogy ez a kápolna híres búcsújáró hely lett, ahová boldog örömmel jöttek a fiatal édesanyák, karjukon Isten legdrágább ajándékával, a gyermekkel. Hozták az áldott gyümölcsöt bemutatni Istennek, minden élet forrásának, amint azt a legáldottabb édesanya is tette Jeruzsálemben.
Amikor a törökök megszállták Pécset, már csak romjait találták ennek a templomnak, de a török építészek hamar felismerték a kínálkozó lehetőséget, és a templom köveiből felépítették a legnagyobb mecsetet hazánk területén – Budán sem épült ekkora! Evlia Cselebi török utazó áradozva írja le a mecset szépségét. Ám a mecset megannyi szépsége sem tudta feledtetni pécsi eleinkkel a kegytemplom és a kegykápolna emlékét.

Százötven év múlva, amikor Bádeni Lajos őrgróf csapatai felszabadították a várost, Pécs valamennyi keresztény temploma romokban hevert. Csak a Mindenszentek kis temploma szolgálta az itt élő keresztényeket, részben a katolikusokat, részben a protestánsokat. A felszabadító csapatokkal jezsuita atyák is jöttek, akik jobb híján a magára maradt mecsetben mutatták be a hálaadó szentmisét, és ezzel templomi használatba vették az épületet. Ötven év múlva jutottak el oda, hogy eltüntessék a török jellegzetességeket, barokkosítva az építményt. Meglepő módon a jezsuita atyák nem Szent Bertalan, hanem a hajdani kegykápolnára való utalással Gyertyaszentelő Boldogasszony tiszteletére szentelték fel a templomot. A címváltozás ötlete nyilván az itt élő magyaroktól eredt, akiknek a lelkében százötven év múltán is elevenen élt a hajdani kegytemplom emléke. Az ifjú édesanyák pedig – karjukon újszülött gyermekeikkel – ismét járni kezdték zarándokútjaikat a gyermekágytól a legáldottabb édesanya oltáráig.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>