Cikkek listázása

„Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14)

A kis mécses nagy kalandja

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

Jonatán mester házában minden polc megtelt a szebbnél szebb mécsesekkel, világító alkalmatosságokkal.

– Éppen időben lettem kész! Mindjárt itt lesz az utazó és elviszi mindet Jeruzsálembe. Biztosan jó pénzt kapok majd értük! – dörzsölte meg fáradt szemeit. – Nini! Itt maradt még egy kis mécses! Hát téged nem vettelek észre? Igaz, nem vagy valami szemrevaló darab, de egy szegény embernek te is nagy kincse lehetsz majd, ne aggódj! – fogta kezeibe a kis mécsest, miközben ügyes mozdulatokkal megtörölgette, majd a polc legszélére tette. – Seregek Ura! A te neved mindent meg tud szentelni. Add bőséges áldásodat ezekre a mécsesekre, és add, hogy mindazok, akik megvásárolják őket, parancsaidnak megfelelően, neked hálát adva használják azokat – emelte áldásra kezét, majd csendben kilépett a szobából.

A kis mécses ijedten nézett körül: „Mit keresek én ezek között az aranyozott szegélyű, úri rokonok között?” – gondolta, s szinte hallani vélte amazok megvető kuncogását: „Te aztán nem sok fényt adsz majd! Legjobb lenne, ha elbújnál, vagy tudod, mit? Lépj egy kicsit előbbre, nem illő, hogy elénk állj!” A kis mécses előrehajolt, s mintha az alatta tátongó mélység is őt hívogatta volna kajánul. „Ugorj már! Úgysem vagy jó semmire! Még világítani sem tudsz! Selejt vagy, meglátod, senkinek sem kellesz majd!” A kis mécses testét kiverte a hideg veríték, s még kisebbre húzta magát. De ekkor szerencsére kinyílt az ajtó, és Jonatán mester egy idegen csomagjaiba rakta valamennyiüket, még őt is.

Az utazás szinte örökkévalóságnak tűnt a kis lámpácska számára. A szégyen és a félelem hullámaitól elalélva megadta magát sorsának. Egy kis szobácskában tért magához. Ahogy körülnézett, meglepődve látta, hogy egyedül van, s egy nagy asztal közepén álldogál a félhomályban. Ekkor emberek léptek a szobába.

– Mester, beszélj még nekünk! – szólt az egyik.

– Igen, Uram! Taníts minket a te igazságaidra! – tette hozzá egy másik.

– Jól van! – mosolygott a fehér ruhás férfi, s az asztal mellé ült.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>