Cikkek listázása

Volkswagen Golf VI

A bátyjára ütött

Szerző: Somogyi Kristóf

A Golf olyan, mint a bejgli karácsonykor. Nem szánunk neki különösebb szerepet, viszont nélküle elképzelhetetlen az ünnep.

Az ötös generáció 2003-ban mutatkozott be, és igen nagy sikernek örvendett. Az eladási adatok kiválóak, mindegyik típusból sok fogyott, főleg Nyugat-Európában. Elképzelhető, hogy Wolfsburgban éppen ezért nem engedték nagyon „megszaladni” a formatervezők kezét. A hatos Golf ugyanis sokat örökölt a „bátyjától”. Ha szélsőséges fogalmaznék, azt mondanám, hogy mindössze az első lámpatesteken alakítottak. Ez persze nem igaz, de tény, hogy az autót elölről a legkönnyebb megkülönböztetni az ötös szériától. Amikor először beszálltam és megfogtam a kormányt, csalódást éreztem. A kormány az a tipikus, régi swiftes, tömör műanyag – azért a VW-től nem ezt szoktuk meg. Nyílván sok tízezer forintért lehet rendelni bőrkormányt is, de azért az alapfelszereltségben nem kellett volna ennyire takarékoskodni. Amúgy ugyanazok a szabvány VW-s kapcsolók találhatók benne, és a váltó is a már megszokott „gömbfejű” típus. Az új Golf kényelmes, vezető- és utasbarát, azaz hibátlan, csak hát lehet, hogy lassan újítani kellene. A csomagtér 350 literes, ami kisebb utazásoknál megfelelő, nagyobbaknál viszont érdemes tetőcsomagtartót feltenni.

A motorpaletta széles, és szinte mindegyik rendelhető DSG, dupla kuplungos automata váltóval (ennek lényege, hogy váltásnál csak ezredmásodpercekre veszi el a hajtást). Előreláthatólag a legkevésbé népszerű a 2 literes, 140 LE-s, 4 kerékhajtásos, dízel modell lesz magas vételára és – fölösleges – összkerékhajtása miatt. A legnépszerűbb pedig az 1,4-es 122 LE-s TSI, turbófeltöltővel és 6 literes átlagfogyasztással. A Volkswagen ad a motorok minőségére, így különösebb probléma nem lesz velük. A dízelmotorok is sokkal halkabbak lettek, a régi típusoknál ugyanis sokan panaszkodtak a hangerejükre. Az új Golf tehát kevésbé feltűnő újdonság, mint annak idején az ötös volt, beleolvad a környezetébe. Ennek ellenére sikeresnek ígérkezik, hiszen már elővételben sokat rendeltek.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>