Cikkek listázása

A Szentszék útmutatása néhány bioetikai kérdéshez

Hogy a tudomány az életet szolgálja

Szerző: Szalontai Anikó

Az elmúlt száz évben a tudományok gyorsuló fejlődése túlszárnyalta bármely más kor tudományos előrehaladását. „Az Egyház örömmel elfogadja az emberi tudomány valódi vívmányait. A múlt század nagy tudományos fejlődése ténylegesen hozzájárult a teremtés misztériumának jobb megértéséhez, ám a fejlődés túlzott gyorsasága olykor megnehezíti annak felismerését, hogy ezek összeegyeztethetők-e vagy sem Istennek az emberre és a világra vonatkozó kinyilatkoztatott igazságával” – mondta XVI. Benedek pápa.
Az Egyház immár évtizedek óta igyekszik rámutatni a tudomány valódi érékeire, illetve megfogalmazni azon alapelveket, amelyek segítségével biztos etikai döntéseket hozhatunk összetett helyzetekben is. Ezt szolgálja a Hittani Kongregáció 2008. december 12-én nyilvánosságra hozott Dignitas personae (A személy méltósága) kezdetű útmutatása is, amely az elmúlt két évtized legújabb eredményeire és a tudományos életben elterjedt gyakorlatra reagál.

Az Egyház mindig kiáll az elnyomottak és gyengék mellett – ezzel a dokumentumával az emberek egy sokak által elfelejtett csoportját védelmezi: a megfogant, de még meg nem született életeket. „Minden emberi lénynek fogantatásától természetes haláláig kijár a személy méltósága” – ezzel a mondattal kezdődik az útmutatás, amely leszögezi: az ember léte első pillanatától kezdve, vagyis a petesejt megtermékenyítésétől fogva jogi személy. Az emberi lény életének minden – születés előtti és utáni – szakaszában antropológiai és etikai értelemben is teljes értékűnek számít.

A másik fontos alapelv, amelyet a dokumentum megfogalmaz, hogy az emberi élet továbbadásának természetes módja a kölcsönös szereteten és önátadáson alapuló házastársi aktus. A házasfeleknek joguk van kizárólag egymás révén szülővé válni, illetve a szexuális egyesülés sajátosan emberi, intim természetéhez. Ez biztosítja ugyanis a felelős hozzáállást a világra jövő emberi lény méltóságának tiszteletben tartásához.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>