Cikkek listázása

Mexikóban találkoztak a világ katolikus családjai

A család a keresztény és emberi értékek formálója

Szerző: MK, VR

2009. január 14. és 18. között Mexikóváros adott otthont a Családok VI. Világtalálkozójának. A rendezvényt a Család Pápai Tanácsa kezdeményezte. Szakértők ezrei és családok százezrei gyűltek össze a világ minden részéről Mexikó fővárosában ebből az alkalomból. A világtalálkozó témája, amelyet XVI. Benedek pápa javasolt, a következő volt: „A család az emberi és keresztény értékek formálója”.
A világtalálkozó hivatalos honlapja (www.wmf2009.com) szerint a rendezvényre 45 országból érkeztek résztvevők. Hazánkat Bíró László családreferens, tábori püspök, Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke és felesége, valamint Puskás Balázs iskolaigazgató képviselte. Az eseményre számos mexikói és latin-amerikai közjogi méltóság, polgármester és fontos közéleti személyiség is meghívást kapott. XVI. Benedek pápa sajnos nem utazhatott Mexikóba – ez volt a családok világtalálkozóinak sorában az első, amelyen nem volt jelen a katolikus egyházfő –, Tarcisio Bertone bíboros államtitkár képviselte.

A háromévente megrendezett világtalálkozó főbb eseményei közé tartozott a január 14. és 16. között megtartott teológiai és lelkipásztori kongresszus, amelyen olyan égetően fontos kérdéseket vitattak meg, mint a családi értékek és kapcsolatok, a család és a szexualitás, a család nevelő hivatása. A kongresszuson egyházi mozgalmak képviselői, egyetemi tanárok, családpasztorációs munkatársak előadásai, kerekasztal-beszélgetések, tanúságtételek által mélyítették el a családdal kapcsolatos témákat. Világi hívek csoportjai és a család szolgálatában elkötelezett szerzetesek is tanúságot tettek tapasztalataikról, hitükről.

A kongresszus első napján, szerdán Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke; Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke és Carlos Aguiar Retes püspök, a mexikói püspöki konferencia elnöke nyitotta meg a tanácskozást. Az előadók között volt P. Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház prédikátora, aki „Családi kapcsolatok és értékek a Biblia tükrében” címmel tartott előadást.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>