Cikkek listázása

Életvédő Fórum és lelkigyakorlat

Önteremtés?

Szerző: Mácsai Kornélia

2009. november 27-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságán került sor az Életvédő Fórum ülésére, amelyet egy háromnapos lelkigyakorlat követett Máriabesnyőn Bíró László püspök vezetésével. A lelkigyakorlaton XVI. Benedek pápa Caritas in Veritatae című enciklikáját vizsgálták meg közösen az életvédelem és családvédelem szempontjából.

Megrázó helyzetkép, megrázó sorsok. Széthullott családok, darabjaira esett társadalom, darabjaira szaggatott magzatok. Ez a 21. század mai képe. Az egyik. A másik oldalon ott vannak azok, akik még reményt merítenek abból a tényből, hogy Krisztus megváltotta a világot. És nem csupán reményt merítenek, hanem tesznek is: ki szóval, ki tettel. Mert lehet-e nagyobb öröm annál, mint ha viszonthallja az életért imádkozó csoport, hogy egy kisbaba a világra született. Egy olyan baba, akit már halálra ítéltek, pedig még meg sem született.

„Magyarországon minden tizenkettedik percben esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani a gyermekét” – mondta nyitó szavaiban Bíró László püspök, majd Odor Andrea, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Szakfelügyeleti Osztályának vezetője tartott előadást A Családvédelmi Szolgálat lehetőségei a magzatvédelemben a hatályos jogszabályi keretek között címmel. Ennek során beszámolt a CSVSZ munkájáról, valamint magyarországi megítéléséről is. Szarka Miklós református teológus, a Bethesda Kórház pár- és családterapeutája pozitív adatokkal szolgált – legalábbis az elmélet szerint, ugyanis a fiatal lányok általában három gyermeket szeretnének, majd ebből leginkább egy szokott megszületni. Viszont tényleg biztató adat az, hogy 1990 és 2009 között felére csökkent az abortuszok száma.

Dr. Roska Péter, az Esztergomi Hittudományi Főiskola spirituálisa „A nemek forradalma” címmel tartott előadást, amely tulajdonképpen a „nemtelenség forradalmának” jelenlegi állapotát, veszélyeit mutatta be. Előadásában rámutatott a „gender ideológiára”, amely nem mást jelent, mint azt, hogy „az ember maga akarja megteremteni saját magát, és saját személyével kapcsolatban mindenben kizárólag maga akar eldönteni. (…) Szükséges az esőerdők védelme, ám nem kevésbé fontos, hogy védelmezzük magát az embert, aki férfinak és nőnek alkotott mivoltában üzenetet hordoz, mely nem gátja, hanem előfeltétele szabadságunknak” – idézte XVI. Benedeke pápa szavait.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>