Cikkek listázása

Kutatók éjszakája 2009

Mindenkinek, aki megőrizte kíváncsiságát

Szerző: B.L.

Ebben az esztendőben szeptember 25-én rendezik meg Európa szerte, így hazánkban is a kutatók éjszakáját, melyet az Európai Bizottság is támogat. Az elmúlt évek során már hagyománnyá vált a nagy sikerű és sokak által látogatott rendezvénysorozat, amelynek során az érdeklődők olyan kutatási helyekre is bepillanthatnak, ahova máskor nem. Az egész napos, fesztivál jellegű eseménysorozat célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében, valamint a tudományos eredmények népszerűsítése és a tudomány közelítése a társadalomhoz.

2009. szeptember 25-én Európa számos országában egy időben zajlanak tudományos-szórakoztató rendezvények a programsorozat keretében. Itthon az elmúlt évben tizenöt város több mint háromszáz érdekes, színes programmal várta az érdeklődőket.

25-én éjjel Budapesten, Baján, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Győrött, Hajdúböszörményben, Kőszegen, Martonvásáron, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán, Pécsett, Piliscsabán, Sárospatakon, Sopronban, Szarvason, Szegeden és Szombathelyen várják nyitott egyetemek és laboratóriumok, kutatóhelyek a világ dolgai és azok miértjei iránt érdeklődőket.

Lesz kőkorszaki öko-büfé, arborétumi bújócska, vulkánépítés, számos látványos fizikai, kémiai és pszichológiai kísérlet, kipróbálható szélcsatorna, repülés-szimulátor, spagettihíd-építés és színielőadások is. Az érdeklődők megismerkedhetnek az intelligens lágy anyagokkal, a táncoló molekulákkal, Budapest éjszakai fényeivel, a rovargyűjtés rejtelmeivel, a növények stresszes és intim életével, a virtuális világgal, az éjszakai égbolttal. A látogatók próbára tehetik nyelvérzéküket, matematikai tehetségüket, ízlelő- és szaglóbimbóikat, tapintásukat, megmutathatják tánctudásukat, valamint nem csak fát, de verset is fabrikálhatnak majd.

A pályaválasztás előtt álló korosztályt megszólító tudományos fesztivál egy fiataloknak szóló pályázattal is színesíti programjai sorát. Einstein idézetét kölcsönözve mottóul: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”, pályázatot ír ki 14-25 éves fiatalok számára maximum három perc hosszúságú kutatói kisfilmek elkészítésére, szeptember 11-i határidővel. Aki e korosztályban úgy érzi, hogy illik rá a fenti idézet, és érdeklődik a világ dolgai iránt, szeret utánajárni, mi van a jelenségek hátterében, esetleg az is megfordult már a fejedben, hogy kutatói pályára lépjen, az regisztrációt követően a www.kutatokejszakaja.hu honlapon keresztül töltheti fel bármilyen technikával készült filmjét augusztus 1. és szeptember 11. között az oldalra. Egy pályázó csak egy kisfilmmel pályázhat.

A Tempus Közalapítvány által koordinált rendezvénysorozat a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és Losonczi Áronnak – a fényáteresztő beton feltalálójának – fővédnöksége alatt áll. Az Európai Bizottság által kezdeményezett rendezvénysorozat évről évre egyre népszerűbb, tavaly Magyarországon tizennyolc város programjai összesen 45 ezer látogatót vonzottak.

A tavalyi programok közt is számtalan érdekes eseményen vehettek részt az érdeklődők. Kipróbálhatták a repülés-szimulátort és a szélcsatornát; egy bűntény ügyében nyomozhattak a tudomány eszközeivel a népszerű sorozat, a CSI mintájára; a szegedi Füvészkertben és a Budai Arborétumban akadályverseny és játékos bújócska volt, Egerben a természet rendjét és rendezetlenségét vizsgálhatták, de megismerkedhettek a növények és az állatok viselkedésével is. Lehetett robotokkal focizni, és a kíváncsi érdeklődők megismerkedhettek az intelligens lágy anyaggal is.

A programok száma szinte végtelen, ezért az érdeklődők feltétlenül tájékozódjanak a lehetőségekről, mielőtt elindulnának valamelyik helyszínre.

A kisfilmeket szakmai zsűri bírálja majd el. A győztesek között egy-egy szakmai és közönségdíjat osztanak ki a Kutatók Éjszakájának központi helyszínén, szeptember 25-én.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>