Cikkek listázása

Ozsvári Csaba ötvösművészre emlékezünk

„Könnyedséggel létrehozni a tárgyakat”

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László, Gábor Adrienn Angéla, Vida József

Felesége és barátai körében hunyt el a kiváló művész 2009. július 9-én este Óbudaváron. A hivatalos értesítés szerint: „Élete egyik legszebb pillanatában”. Aznap, a Magyar Schönstatt családmozgalom ünnepi délutánján feleségével együtt elvégezték szentgyónásukat, megújították szeretetszövetségüket. A baráti körben szó esett még az épülő pátyi templom bronzkapujáról is, amelynek elkészítése Ozsvári Csaba számára művészi hitvallásának nagy formátumú kifejtését jelentette. Negyvenhat éves volt, öt gyermek édesapja, a magyar és európai egyházművészet kiemelkedő alakja.

Munkásságát nem övezte harsány elismerés, de művészetét Csempeszkopácstól Rómáig őszinte megbecsüléssel, örömmel, csendben tisztelték, akik ismerték, akik ismertük. Tudtuk, hogy tehetsége megkérdőjelezhetetlen, tudtuk, hogy művészete monolitként magasodik az egyházi jellegű ötvöstárgyak tömege fölé, s hogy stílusa előremutató, sőt meghatározó lehet(ne) magyar földön. Sokunk érzelmeit visszhangozza a művész egyik közeli barátjának vallomása, amely a halálhírt követően, a megdöbbenés, a megrendülés nyomán fogalmazódott meg, és amelyet írója közzé is tett: „Egyszerre, váratlanul, hirtelen kell rádöbbenünk arra, hogy milyen igazi értékeket hordozott magában, és milyen gazdag életművet, szellemi örökséget, felelősséget hagyott ránk.”

Ozsvári Csaba szakmai indulását a csempeszkopácsi templom bronzkapuja mutatja, amelyet a Magyar Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékének végzőseként készített. Tanulmányai befejeztével haláláig egyházművészként alkotott. 1992-ben tanulmányúton volt Rómában. 1993 és 1995 között a Váci Egyházmegye megrendelésére készített liturgikus ötvösmunkákat. 1997-ben tíz év munkáiból Officium címmel rendezett kiállítást a Budavári Mátyás-templomban.

Báró Apor Vilmos boldoggá avatása alkalmából (1997) domborművet készített II. János Pál pápának, az alkotás címe: Vir Dolorum. 1998-ban Kisléghi-Nagy Ádám festőművésszel kiállítást rendezett a Tihanyi Bencés Apátságban „Ars Sacra” címmel. 1998 és 1999 között sikerült elnyernie a Nemzeti Kulturális Alap alkotói támogatását a római katolikus liturgiának megfelelő ötvöstárgy kollekció megalkotására.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>