Cikkek listázása

Kérdéseinkre válaszol: Mádl Dalma

Betegeket látogatni, az éhezőknek enni adni

Szerző: Körössy László

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk be. Kérdéseinkre ezúttal Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, a Szent Erzsébet rózsája-díj 2007. évi kitüntetettje, Mádl Ferenc, a korábbi köztársasági elnök felesége válaszolt.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Sok minden jelenthet, hiszen a kérdés is így, ebben a formában sok mindenre vonatkozhat. Például örömet szerez a jól végzett munka, találkozás a barátokkal, egy szép hangverseny vagy egy jó könyv. És természetesen az unokákkal és a családdal együtt töltött idő.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege? Továbbá melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit tartom nagyon fontosnak (az irgalmasság testi cselekedetei: az éhezőknek ételt adni; a szomjazóknak italt adni; a szegényeket ruházni; az utasoknak szállást adni; a betegeket és a börtönben levőket látogatni; a halottakat eltemetni; és az irgalmasság lelki cselekedetei: a bűnösöket meginteni; a tudatlanokat tanítani; a kételkedőknek jó tanácsot adni; a szomorúakat vigasztalni; a bántalmakat békével tűrni; az ellenünk vétkezőknek megbocsátani; az élőkért és holtakért imádkozni).

Azt azonban a helyzet adja, hogy mikor melyik a legszükségesebb: amikor beteget kell látogatni, akkor az, amikor éhezőnek kell enni adni, akkor az, amikor a szomorúakat vigasztalni, akkor az, s amikor a bántalmakat békével tűrni, akkor az.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a férfiakban?

– Az értelmet, a tiszta, világos gondolkodást.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Úgy gondolom, hogy az én jellemzésemet másra kell bízni, én csak azt tudnám megmondani, hogy milyen szeretnék lenni.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Azt, hogy nehezen felejtek, de hozzá kell tennem, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem tudok megbocsátani.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– Azt tartom a legnagyobb kincsnek, hogy hívő lehetek, hogy megkaptam ezt az isteni kegyelmet.

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

– Erre nem tudok válaszolni, és egyébként attól is függ, hogy melyik életszakaszban kezdhetném újra.

– Mit jelent az Ön számára a katolikussága?

– Az életemnek a legfontosabb, meghatározó eleme, lényege.

– Ki a kedvenc női és férfi szentje, és miért?

– Több kedves női szentem is van, változni szokott, hogy mikor melyikük a kedvencem. Néhány éve Lisieux-i Szent Teréz, aki a misszionáriusok szentje, holott soha nem járt misszióban, és aki egyházdoktor is lett. Nagyon szeretem és tisztelem Szent Erzsébetet, Szent Katalint, Avilai Nagy Szent Terézt is.

A férfi szentek közül Loyolai Szent Ignác a kedvencem, aki a nagy harc után, sebesülten, ágyban fekvő betegként kapta a hivatását, megalapította a jezsuita rendet, azt a rendet, amely mindig hűséges a pápához.

– Ki a kedvenc történelmi alakja és miért?

– Jeanne d’Arc, a magyarok közül pedig Szent Erzsébet. Jeanne d’Arc az állhatatosságáért, Szent Erzsébet pedig a karitász, a szegények iránti szeretete miatt.

– Melyik a kedvenc evangéliumi részlete, imája?

– Legkedvesebb imám a Miatyánk: az az ima, amelyet Jézustól kaptunk, és amelyben minden benne van, amit teljesítenünk és ahogy élnünk kell. A kedvenc evangéliumi részletem mindig változik, de az egyik legkedvesebb mindenképpen Máté, a vámos meghívása.

– Melyik az a könyv, amelyet a Szentírás mellett magával vinne, ha hosszú időre egy lakatlan szigetre kellene mennie?

– Erre a kérdésre is azt kell felelnem, hogy hol ezt, hol azt. Nagyon szeretem John Steinbeck Lement a holdját és Márai Sándor naplóit, valamint a Szerb Antal által összeállított, száz verset tartalmazó kötetet.

– Ki az az öt személy, akit szívesen meghívna egy vacsorára?

– A ma élők között nagyon sokan vannak, akikkel szívesen eltöltenék egy kis időt, így inkább olyan személyiségeket mondanék, akik már nincsenek az élők sorában: mindenekelőtt Prohászka Ottokár, Márai Sándor, Földes Andor és felesége, Lili és Brenner János.

– Melyik a kedvenc magyar bora, étele?

– A villányi rosét és a különféle halakat, halételeket szeretem.

– Melyik virágot szereti a legjobban?

– A rózsát.

– Mivel tölti szabadidejét?

– Hát van ilyen? Ha lenne, akkor olvasással és zenehallgatással tölteném.

– Ki a kedvenc festője, muzsikusa?

– Caravaggio és Mozart.

– Melyik szín fejezi ki leginkább az Ön egyéniségét?

– Ez a hangulatomtól függ, de koromnál fogva inkább a visszafogottabb színeket kedvelem és viselem.

– Van-e kedvenc sportja, sportolója?

– Az úszás a legkedvesebb sportom. Ebben a sportágban Egerszegi Krisztinát és a mostani versenyzők közül Cseh Lászlót mondanám.

– Ha csodatévő hatalmat kapna, mire használná?

– Békét szeretnék a Földre hozni és megszüntetni az éhezést.

– Melyik várost vagy országot tartja a legszebbnek?

– Olaszországot, de várost nem tudok mondani, nem tudnék választani Firenze, Róma és a többi között. A másik nagy kedvencem Görögország. De természetesen büszke vagyok a mi romos, de gyönyörű műemlékeinkre is.

– Hol érzi igazán otthon magát?

– Magyarországon, az otthonomban.

– Ha csak egy órája maradna az életéből, mit tenne a rendelkezésére álló időben?

– Csak egy kissé lakonikus felszólítással tudok erre válaszolni: „Térdre, imához!” Azt hiszem, ilyenkor az ember igazán csak egyet tehetne: lelkiismeret-vizsgálatot tartana és kegyelemért esdekelne.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>