Cikkek listázása

Kérdéseinkre válaszol: Mádl Dalma

Betegeket látogatni, az éhezőknek enni adni

Szerző: Körössy László

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk be. Kérdéseinkre ezúttal Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, a Szent Erzsébet rózsája-díj 2007. évi kitüntetettje, Mádl Ferenc, a korábbi köztársasági elnök felesége válaszolt.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Sok minden jelenthet, hiszen a kérdés is így, ebben a formában sok mindenre vonatkozhat. Például örömet szerez a jól végzett munka, találkozás a barátokkal, egy szép hangverseny vagy egy jó könyv. És természetesen az unokákkal és a családdal együtt töltött idő.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege? Továbbá melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit tartom nagyon fontosnak (az irgalmasság testi cselekedetei: az éhezőknek ételt adni; a szomjazóknak italt adni; a szegényeket ruházni; az utasoknak szállást adni; a betegeket és a börtönben levőket látogatni; a halottakat eltemetni; és az irgalmasság lelki cselekedetei: a bűnösöket meginteni; a tudatlanokat tanítani; a kételkedőknek jó tanácsot adni; a szomorúakat vigasztalni; a bántalmakat békével tűrni; az ellenünk vétkezőknek megbocsátani; az élőkért és holtakért imádkozni).

Azt azonban a helyzet adja, hogy mikor melyik a legszükségesebb: amikor beteget kell látogatni, akkor az, amikor éhezőnek kell enni adni, akkor az, amikor a szomorúakat vigasztalni, akkor az, s amikor a bántalmakat békével tűrni, akkor az.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a férfiakban?

– Az értelmet, a tiszta, világos gondolkodást.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Úgy gondolom, hogy az én jellemzésemet másra kell bízni, én csak azt tudnám megmondani, hogy milyen szeretnék lenni.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Azt, hogy nehezen felejtek, de hozzá kell tennem, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem tudok megbocsátani.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– Azt tartom a legnagyobb kincsnek, hogy hívő lehetek, hogy megkaptam ezt az isteni kegyelmet.

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>