Cikkek listázása

Lelkigyakorlat egyszülős családok számára

Az Istenben megtalált erőforrás

Szerző: Szalontai Anikó

Immár harmadik éve szervez a Jézus Szíve Társaság lelkigyakorlatot egyszülős családok számára Kulcsár Apollónia SJC vezetésével, valamint gyermekekkel foglalkozó önkéntesek segítségével. Idén szeptember 25. és 27. között kerül sor a lelkigyakorlatra, amelynek a Szív Lelkiségi Központ ad otthont.

A Jézus Szíve Társaság apostoli munkájának már az alapítástól kezdve középpontjában állt a nehéz helyzetbe került, perifériára szorult embertársaink szolgálata, nemcsak az egyének, de a családok segítése. Nem véletlen, hogy a társaság az elsők között vállalt szerepet hazánkban az egyszülős családok pasztorációjában.

– Magyarországon körülbelül félmillió egyedülálló szülő él, s ezek a családok, ahogyan Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke is felhívta rá a figyelmet, fokozott odafigyelést kívánnak az Egyház, a szakemberek és az egész társadalom részéről – mutat rá Kulcsár Apollónia. – Helyzetükből adódóan nagy lelki terhekkel kell megküzdeniük, s a szülők és a gyerekek egyaránt hordoznak sebeket. Az esetek többségében traumatikus történések nyomán marad valaki egyedül (válás, haláleset) egy vagy több reá bízott gyermekkel együtt. Emiatt hosszan tartó krízis vagy lelki-anyagi bizonytalanság telepedhet a családra. Mint szerzetes és szakember személyesen is felszólítva éreztem magam, hogy lelkigyakorlatot szervezzek az egyedülálló szülők számára, mert nagy szükségük van arra, hogy új erőt, hitet, reményt találjanak megváltozott élethelyzetükben.

Számos ok miatt kerülhet egy szülő abba a helyzetbe, hogy egyedül kell nevelnie gyermekét vagy gyermekeit: özvegység, válás, informális válás (mikor a szülők nem váltak el ténylegesen, nem költöztek szét, a gyereknevelés és a teherviselés mégis teljesen az egyik szülőre hárul), lányanyaság, gyámság.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>