Cikkek listázása

Volvo XC60

Akaratunk nélkül is megvéd

Szerző: Somogyi Kristóf

„Elállítja a lélegzetet, megállítja önmagát” – ezzel a szlogennel hirdeti a Volvo a legújabb SUV-ját (Sport Utility Vehicle). Az XC60-ast ugyanis aktív biztonsági rendszerei teszik népszerűvé, mint például az automatikus fékasszisztens.

A Volvo XC60-as egy nagyon elegáns, sportos, mégis szolid kinézetű jármű. Egyediek és szépek az első lámpák, a hátsók vonalvezetése pedig jellegzetesen volvós. Az orrba egy hatalmas Volvo embléma került, ez szokatlan a svéd gyártól. Az XC60-as is megőrizte azt a jellegzetességét, amit az összes Volvo: a hivalkodás nélküli eleganciát.

A belső ergonomikus, mindenhol bőr, fa vagy króm. Családi autónak is megfelelő lenne, ha nem egy BMW X3-as árába kerülne, mivel hátul is sok a hely, és a csomagoknak is jut 873 liter.

Néhány karakter a biztonsági rendszerekről: az „önmegállító” eszköz, a City Safe estében a 30 km/h-s határsebességet azért nem tekinthetjük kevésnek, mivel a városi ütközések 75%-a ez alatt történik. E sebesség felett a ráfutásra figyelmeztető rendszer működik, ami annyiban különbözik a City Safe-től, hogy nem fékezi állóra az autót. Az adaptív tempomat lényege, hogy a kiválasztott követési távolságot tartja az előtte haladótól, egészen a beállított sebesség eléréséig. A tempomat így végre városban is használható, hiszen ha az előttünk haladó változtatja a sebességét, mi is ugyanúgy lassulunk. Ehhez hasonlít a követési távolságot tartó rendszer, amely csak figyelmeztet, ha az általunk választott követési távolságnál közelebb kerülünk a másik járműhöz. Érdekesség az elalvásra figyelő rendszer, mely „cikázáskor” figyelmeztet. A holttérfigyelő, illetve sávelhagyásra figyelmeztető rendszer már sok másik autótípusban is megtalálható.

Négyféle motor közül választhatunk. A legdrágább a T6-os, melyben egy 3 literes, hathengeres, turbófeltöltős benzinmotor dolgozik, 285 LE-vel. A 2,4D kérhető a frontkerék hajtású változatba is, ez 163 LE-s. A legnépszerűbb a D5-ös, mely egy 2,4 literes, öthengeres, turbódízel, 205 LE-vel.

Az XC60-as tehát kiváló autó lehetne, ha az ára nem lenne ilyen közel a nagy testvér XC90-eséhez.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>