Cikkek listázása

Hazánkban tartotta konferenciáját a Krisztusi Szolidaritás

Megteremteni a szeretet igazságát

Szerző: Bókay László

Fotó: CSI

A Christian Solidarity International (CSI), azaz a Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás ökumenikus keresztény emberi jogi és segélyszervezet nemzetközi konferenciát tartott szeptember 27-én, Budapesten. A hivatalosan 1977-ben alakult szervezet első ízben rendezett tanácskozást Kelet-Európában.
A Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás szervezetét az 1975-ös „néma tüntetés” után alapította meg Hans-Jürg Stückelberger svájci református lelkész. A CSI megalakulását politikai események váltották ki, ugyanis Georgij Vin baptista vallású szovjet állampolgár már harmadik alkalommal állt bíróság előtt: bűne az volt, hogy megvallotta hitét Krisztusban, amelyért hosszú börtönbüntetéssel kellett számolnia. Ennek az eseménynek a híre annyira megdöbbentette Hans-Jürg Stückelbergert és társait, hogy tömegdemonstrációt szerveztek: ki akarták fejezni szolidaritásukat. 1975. szeptember 20-án néma, tiltakozó gyűlést és istentiszteletet tartottak Zürichben és Bernben, amelyen 15 000 hívő vett részt, és minden nagy egyház képviseltette magát, az izraelita közösség rabbija is csatlakozott felhívásukhoz üzenetével. A jelenlevők kinyilvánították szolidaritásukat minden szenvedő kereszténnyel. A svájci hívők meglepően nagy anyagi segítsége és adományai arra ösztönözték Stückelberger lelkészt és más CSI-alapítókat, hogy folytassák munkájukat, segítsék és mentsék Krisztus Testének szenvedő tagjait, a keresztényeket.

Ezzel egy időben, 1975-ben fogalmazta meg híressé vált levelét Gleb Jakunyin orosz ortodox lelkész, amelyet az Egyházak Világtanácsának a kenyai Nairobiban tartott nagygyűléséhez címzett. Ebben azt kérte, hogy a CSI-t mint Isten hívására létrejött új szervezetet fogadják el.

A CSI világszerte küzd a vallásszabadságért, a hitük miatt üldözöttekért, a szenvedő gyerekekért és a katasztrófaáldozatokért. Figyelmeztetnek arra is, hogy milyen veszélyekkel jár Európa lappangó iszlamizálása. Jelenleg kilenc európai országban és az Egyesült Államokban van képviseletük. Óvatos becslések szerint legalább 200 millió keresztényt üldöznek a hite miatt a világon, elsősorban az ötvenhat muzulmán, valamint a kommunista országokban, Észak-Koreában, Kínában, Vietnamban és a különböző afrikai és dél-amerikai diktatúrákban. A CSI egyetemes jelleggel követeli a vallásszabadság tiszteletben tartását minden hite miatt üldözött számára. A CSI – a helyi egyházak és hívek támogatásával – sokat tett a kelet-európai kommunizmus megbuktatásáért is.

A Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás azoknak a tagoknak, munkatársaknak és barátoknak a közössége a világ számos országában, akik magukénak vallják a Bibliát és az apostoli hitvallást mint hitünk kötelező alapját, és azonosságot vállalnak a szervezet feladataival. A Krisztusi Szolidaritás tagjainak meggyőződése, hogy a politikai konfliktusok alapvető oka az, hogy a döntéshozók nélkülözik a vallási és erkölcsi meggondolásokat. Keresztényként hivatásuknak érzik, hogy előmozdítsák a társadalom igazságos, szociális berendezkedését. Az 1990-es években például segélyeket szállítottak Moszkvába az árva és csonka családban élő, szegény gyermekeknek. Nagy mennyiségű ruhasegélyt vittek a romániai magyar menekülteket ellátó budapesti Reménység Szigetére is. A Jugoszlávia fölbomlásakor kitört háború idején gyógyszer-, élelmiszer- és ruhasegélyekkel támogatták a Magyarországra menekült keresztény szerbeket, horvátokat, magyar nemzetiségűeket és muzulmán bosnyákokat a pécsi, siklósi, mohácsi és szegedi befogadóközpontokban. Ugyanezt tették a vajdasági Moholon és a horvátországi Eszéken is, ahol a CSI a muzulmán bosnyák menekülteket is támogatta. Talán a közvélemény előtt kevésbé ismert, hogy a szerb-horvát háború idején a horvát hadseregben természetesen horvátországi magyar nemzetiségű férfiak is harcoltak. A hazájuk védelmében elesettek özvegyeinek vagy a harcokban megsebesülteknek segély járt. A horvát állam által folyósított segélyt azonban a magyar nemzetiségű hadirokkantak vagy a hősi halált szenvedettek özvegyei nem kapták meg. Azzal a fölkiáltással lökték ki őket a sorból: ti magyarok vagytok!

A CSI azonban nemcsak Európában, hanem szerte a világban küzd és dolgozik az emberi jogok védelmében. 1995-ben például egyedüli szervezetként elkezdte kiváltani azokat a dél-szudáni keresztény és animista rabszolgákat, akiket az iszlám Észak-Szudánba hurcolt. Az ENSZ 1993-ban szudáni különmegbízottá nevezte ki dr. Bíró Gáspárt, aki 1995-ös jelentésében először bizonyította hivatalosan: Szudánban újjáéledt a „rabszolgaság és a rabszolgasághoz hasonlatos intézmények és gyakorlatok, beleértve a polgári személyek elhurcolását, a leány- és gyermekkereskedelmet”. Az egész világ értesült a szudáni rabszolgák kiszabadításáról, amelyhez afroamerikai emberi jogi szakértők, kongresszusi képviselők, szenátorok és az Európai Unió parlamentjének képviselői is csatlakoztak. A CSI emellett gyógyszerrel és élelmiszersegéllyel támogatja azóta is a dél-szudáni lakosságot és a dárfúri menekülteket.

2005-ben a CSI-t – Szudánért végzett évtizedes tevékenysége elismeréseképpen – meghívták az iszlámista Észak-Szudán és a keresztény-animista Dél-Szudán közti békekötés ünnepélyes aláírására a kenyai Nairobiba. „Emberek bántalmazását, a rabszolgaság intézményét és a települések elpusztítását sem a vallási előírások, sem saját, természetes jogérzékünk nem fogadhatja el jónak. Felebarátinkkal állatokként bánni, ez nem Isten akarata szerint való” – jelentette ki John Eibner, a CSI rabszolga-felszabadító programjának vezetője.

A CSI gyermekmentő programja több földrészt ölel át: Európát (Románia, Litvánia, Lettország), Afrikát (Egyiptom) és Dél-Amerikát (Peru, Nicaragua). Étkezést, iskolázást és szakmát nyújtanak az árváknak és az utcagyerekeknek, hogy helyt tudjanak állni az életben. Emberi jogi tanfolyamokon életvezetési tanácsokat kapnak, az evangélium alapján pedig megtanulják becsülni az emberi méltóságot. Egyiptomban a kopt és muzulmán gyerekeket egymás elfogadására és a közös együttélésre nevelik.

A szeptember 27-én, Budapesten megtartott konferencián többek közt Henri Boulad SJ, a Caritas volt alelnöke is előadást tartott. Henri Boulad 1931-ben született Alexandriában. Apai ágon szír-libanoni, anyai ágon olasz-egyiptomi származású, görög-katolikus rítusú, francia anyanyelvű keresztény. 1950-ben, Libanonban lépett be a jezsuita rendbe, tanulmányait Egyiptomban, Libanonban, Franciaországban és az Egyesült Államokban végezte. Számos lelkiségi műve jelent már meg, s emellett elismert iszlámszakértő. Mint mondta: „A Krisztusi Szolidaritás kettős küldetést teljesít a világban: Az első, hogy a rászorulók anyagi támogatásával és segélyezésével enyhítse a nyomort – tekintet nélkül fajra, nemre, bőrszínre vagy vallásra. A második, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a súlyos emberi jogi problémákra, az azokhoz kapcsolódó nyomorra és égbekiáltó igazságtalanságokra. Meggyőződésem, hogy a második cél sokkal fontosabb, mint az első. Hiszen a rászorulók anyagi megsegítése elmaradhatatlan, ám végtelenbe nyúló folyamat. A második viszont – hogy fölrázzuk és cselekvésre késztessük a közvéleményt – az ember által okozott nyomor gyökerét ragadja meg. Biztos vagyok benne, hogy a nyomor és a gazdasági elmaradottság messze nem anyagi, hanem politikai, emberi, valamint spirituális kérdés. Bolygónk bővelkedik a forrásokban és lehetőségekben. Amiben hiányt szenvedünk, az a javak igazságos újraelosztása, a rendelkezésre álló források egyenlő arányban való szétosztása és az erre irányuló valódi akarat. Ahogy a szólás tartja: Ahol akarat van, ott út is van.

Mindez politikai cselekvés, emberi tudatosság és spirituális átalakulás függvénye. A nyomor megszüntetése és az általános jólét a világban kizárólag tőlünk függ, amennyiben tényleg akarjuk. És ezt akkor érhetjük el, ha megváltoztatjuk a szívünket. Jézus azért jött közénk, hogy ezt megtegye.”

A CSI szervezete – s ez így van Magyarországon is – alapítványt hozott létre, hogy így fedezhesse tevékenységét. Támogatóinak nagylelkűsége teszi lehetővé, hogy az evangélium küldetését teljesítsék, és a jog igazsága helyett – másokkal karöltve – megteremtsék a szeretet igazságát. Információs lapot adnak ki minden országban, amely közvetlen forrásból származó híreket közöl a hívők elleni erőszakos támadásokról, az emberi jogok megsértéséről, és ismerteti a CSI tevékenységét. Magyarul Krisztusi Szolidaritás címmel jelenik meg, mely ingyenesen rendelhető meg a Krisztusi Szolidaritás, 1242 Budapest, Pf. 291 címen. A kiadványhoz egy tiltakozó lap is tartozik, amellyel az azt megrendelők támogathatják a hitük miatt üldözötteket.

Magyar nyelvű honlapjukon (www.csi-magyarorszag.hu) részletesen beszámolnak az emberi jogok és a hitük miatt üldözöttek helyzetéről, és imanaptárukban imádságos támogatásra buzdítanak. Tiltakozó akcióikhoz az interneten is lehet csatlakozni, amellyel céljuk, hogy fölhívják a hatóságok figyelmét a jogsértésekre. Ezek következtében csökkenhet az ártatlanokra kiszabott börtönbüntetés, elérhető azonnali szabadlábra helyezésük, sőt a halálraítéltek élete is megmenthető.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>