Cikkek listázása

Hazánkban tartotta konferenciáját a Krisztusi Szolidaritás

Megteremteni a szeretet igazságát

Szerző: Bókay László

Fotó: CSI

A Christian Solidarity International (CSI), azaz a Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás ökumenikus keresztény emberi jogi és segélyszervezet nemzetközi konferenciát tartott szeptember 27-én, Budapesten. A hivatalosan 1977-ben alakult szervezet első ízben rendezett tanácskozást Kelet-Európában.
A Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás szervezetét az 1975-ös „néma tüntetés” után alapította meg Hans-Jürg Stückelberger svájci református lelkész. A CSI megalakulását politikai események váltották ki, ugyanis Georgij Vin baptista vallású szovjet állampolgár már harmadik alkalommal állt bíróság előtt: bűne az volt, hogy megvallotta hitét Krisztusban, amelyért hosszú börtönbüntetéssel kellett számolnia. Ennek az eseménynek a híre annyira megdöbbentette Hans-Jürg Stückelbergert és társait, hogy tömegdemonstrációt szerveztek: ki akarták fejezni szolidaritásukat. 1975. szeptember 20-án néma, tiltakozó gyűlést és istentiszteletet tartottak Zürichben és Bernben, amelyen 15 000 hívő vett részt, és minden nagy egyház képviseltette magát, az izraelita közösség rabbija is csatlakozott felhívásukhoz üzenetével. A jelenlevők kinyilvánították szolidaritásukat minden szenvedő kereszténnyel. A svájci hívők meglepően nagy anyagi segítsége és adományai arra ösztönözték Stückelberger lelkészt és más CSI-alapítókat, hogy folytassák munkájukat, segítsék és mentsék Krisztus Testének szenvedő tagjait, a keresztényeket.

Ezzel egy időben, 1975-ben fogalmazta meg híressé vált levelét Gleb Jakunyin orosz ortodox lelkész, amelyet az Egyházak Világtanácsának a kenyai Nairobiban tartott nagygyűléséhez címzett. Ebben azt kérte, hogy a CSI-t mint Isten hívására létrejött új szervezetet fogadják el.

A CSI világszerte küzd a vallásszabadságért, a hitük miatt üldözöttekért, a szenvedő gyerekekért és a katasztrófaáldozatokért. Figyelmeztetnek arra is, hogy milyen veszélyekkel jár Európa lappangó iszlamizálása. Jelenleg kilenc európai országban és az Egyesült Államokban van képviseletük. Óvatos becslések szerint legalább 200 millió keresztényt üldöznek a hite miatt a világon, elsősorban az ötvenhat muzulmán, valamint a kommunista országokban, Észak-Koreában, Kínában, Vietnamban és a különböző afrikai és dél-amerikai diktatúrákban. A CSI egyetemes jelleggel követeli a vallásszabadság tiszteletben tartását minden hite miatt üldözött számára. A CSI – a helyi egyházak és hívek támogatásával – sokat tett a kelet-európai kommunizmus megbuktatásáért is.

A Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás azoknak a tagoknak, munkatársaknak és barátoknak a közössége a világ számos országában, akik magukénak vallják a Bibliát és az apostoli hitvallást mint hitünk kötelező alapját, és azonosságot vállalnak a szervezet feladataival. A Krisztusi Szolidaritás tagjainak meggyőződése, hogy a politikai konfliktusok alapvető oka az, hogy a döntéshozók nélkülözik a vallási és erkölcsi meggondolásokat. Keresztényként hivatásuknak érzik, hogy előmozdítsák a társadalom igazságos, szociális berendezkedését. Az 1990-es években például segélyeket szállítottak Moszkvába az árva és csonka családban élő, szegény gyermekeknek. Nagy mennyiségű ruhasegélyt vittek a romániai magyar menekülteket ellátó budapesti Reménység Szigetére is. A Jugoszlávia fölbomlásakor kitört háború idején gyógyszer-, élelmiszer- és ruhasegélyekkel támogatták a Magyarországra menekült keresztény szerbeket, horvátokat, magyar nemzetiségűeket és muzulmán bosnyákokat a pécsi, siklósi, mohácsi és szegedi befogadóközpontokban. Ugyanezt tették a vajdasági Moholon és a horvátországi Eszéken is, ahol a CSI a muzulmán bosnyák menekülteket is támogatta. Talán a közvélemény előtt kevésbé ismert, hogy a szerb-horvát háború idején a horvát hadseregben természetesen horvátországi magyar nemzetiségű férfiak is harcoltak. A hazájuk védelmében elesettek özvegyeinek vagy a harcokban megsebesülteknek segély járt. A horvát állam által folyósított segélyt azonban a magyar nemzetiségű hadirokkantak vagy a hősi halált szenvedettek özvegyei nem kapták meg. Azzal a fölkiáltással lökték ki őket a sorból: ti magyarok vagytok!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>