Cikkek listázása

Idén is volt Városmisszió

„Ez már a jövő volt”

Szerző: Bókay László

Fotó: Bíró Judit

A budapesti Városmisszió 2007-es jelmondata „Reményt és jövőt adok nektek” volt. Számtalan sikeres program, határtalan lelkesedés és öröm övezte a missziós hetet a plébániákon, mely az egész hazai Egyházra is hatott, örömet és reményt adott mindannyiunk számára. A szervezőktől utóbb sokan kérdezték, vajon lesz-e folytatás? Az egyházmegye főpásztora, Erdő Péter bíboros és a szervezők úgy döntöttek, legyen az idei őszön is egy héten át kiemelt módon misszió a plébániákon és vonzáskörzetükben.
Egy esztendővel ezelőtt sok olyan program zajlott Budapesten, amelyek egyenként is megérdemlik a folytatást.

Ünnepélyes keretek között ismét megnyílt a Szakrális Művészetek Hete, mely idén már országos rendezvénysorozattá vált, hiszen több vidéki helyszíne is volt. A tavalyi sikeren felbuzdulva több templom egész napos programokkal, imádsággal várta az érdeklődőket a Nyitott Templomok Éjszakáján. Szeptember 20-án, a Szent István-bazilikában pedig együtt ünnepeltek a tavalyi misszionáriusok és az idén csatlakozottak a főpásztorral, Erdő Péter bíborossal.

Számtalan, tavaly sikeres programot ismételtek meg a plébániákon, de új ötletek alapján más programok is várták a híveket, a kíváncsi érdeklődőket, s természetesen azokat is, akiknek eddig még soha nem tűnt fel, hogy nap nap után egy-egy templom mellett vezet el az útjuk. A teljesség igénye nélkül alább néhány programról számolunk be.

A mûvészet prizmáján át a teremtett világ szépségérõl

Erdő Péter bíboros a Nemzeti Múzeumban a Szakrális Művészetek Hetének megnyitóján arról beszélt, hogy a művészet olyan, mint a prizma, amely a teremtett világ szépségét és teljességét különböző színekre bontja. Ezek a színek aztán az építész rajzain, a festőművész ecsetvonásain, a zeneszerző hangjegyein keresztül már önállóan is megjelenítik az ihlető szépséget és teljességet. Így a legegyszerűbb és a legszínesebb alkotás is kitárja az ember szívét, és fölemeli a lelkét. A főpásztor azt kívánta, hogy ez legyen a tavalyi Városmisszió idején kibontakozó és mára országossá szélesedett Szakrális Művészetek Hetének ne csak a jeligéje, de a megvalósuló eredménye is.

Van idõd Istenre?

A Horváth Mihály téren, ahol nagyon sok megélhetési és szociális problémákkal küzdő ember él, a szakralitás és a templom szentsége különösképpen érték. Egy nagy molinót helyeztek ki azzal a kérdéssel: Van időd Istenre? A misszió minden percében volt valaki, aki bent imádkozott. A bejáratnál kávéval, teával fogadták az érdeklődőket. Átadtak nekik egy lelki épülésre is szolgáló, igényes kivitelű kis ismertetőt a templomról, aztán mindenki a saját szemével győződhet meg mindarról, amiről az előtérben beszélgettek.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium „Ép Testben Ép Lélek” címmel szervezett családi és ifjúsági sportnapot, a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia Bibliai játszóházat rendezett be a Margaréta utcai játszótéren. Az Örökimádás Templomigazgatóság szervezésében dicsőítés, break dance, valamint színházi előadás volt, s lehetne folytatni a felsorolást.

Isten szerelmes levelét kézbesítve

Három napon át – mint tavaly, a Városmisszió idején – a Lehel téri piacnál, s egy új helyszínen, a WestEnd City Center bevásárlóközpont közelében lévő Ferdinánd patika előtt Isten szerelmes levelével várták a Lehel téri Szent Margit Plébánia tagjai a piacra vagy máshová tartó járókelőket. Igéket tartalmazó kis kártyákkal ajándékozták meg őket, de mindenkinek alkalma nyílt helyszíni beszélgetésre is papokkal és szerzetesnőkkel.

A káposztásmegyeri Szentháromság Plébánián régóta működik a mamás klub, amelynek külön fontosságot ad a lakótelepen élő kismamák körében jelentkező „gyed-szindróma”. A plébánia a mostani városmissziós utórendezvényeket elsősorban erre a közösségre építette. Az idejáró édesanyák lakókörnyezetükből minél több fiatal mamát hívtak meg beszélgetésre, majd a délután folyamán az apukákat is várták, hogy bekapcsolódjanak az együttlétbe.

A papa-mama klub révén számos, nem hívő édesanya és édesapa lett már eddig is a közösség tagja.

Misszió – nehéz terepen

A Páli Szent Vince Plébánia a Ferencvárosban nem tartozik a könnyű területek közé. Itt a misszióra igen nagy szükség volt és van. A lakosság egy része nehezen szólítható meg, hiszen a környéken sokat dolgozó, elfáradt, meggyötört, olykor bizony fásult emberek élnek. Jelentős számban laknak kisebbségiek, akikkel a templomban egyáltalán nem találkozhat a pap, ugyanakkor jellemző rájuk a szélsőségektől sem mentes, mély érzelmi élet. Itt különösen fontos a misszió, hiszen „csak” előevangelizációról lehet esetükben beszélni. Már az is eredménynek számít, ha a gyermekek közül néhányan beiratkoznak a hittanra. A tavalyi sikeres kezdeményezéseket folytatták, így felépítették a „meghallgatlak-sátrat”, gyermek sportversenyeket és bibliaismereti csapatjátékokat szerveztek.

Az Egyház küldetése a misszió, hiszen Jézus mondta: „Tegyetek tanítványommá minden népet!”. Az idei Városmisszió során ismét sokan tapasztalhatták meg a misszió örömét, és sokan hallhatták meg az Evangélium jó hírét.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>