Cikkek listázása

Idén is volt Városmisszió

„Ez már a jövő volt”

Szerző: Bókay László

Fotó: Bíró Judit

A budapesti Városmisszió 2007-es jelmondata „Reményt és jövőt adok nektek” volt. Számtalan sikeres program, határtalan lelkesedés és öröm övezte a missziós hetet a plébániákon, mely az egész hazai Egyházra is hatott, örömet és reményt adott mindannyiunk számára. A szervezőktől utóbb sokan kérdezték, vajon lesz-e folytatás? Az egyházmegye főpásztora, Erdő Péter bíboros és a szervezők úgy döntöttek, legyen az idei őszön is egy héten át kiemelt módon misszió a plébániákon és vonzáskörzetükben.
Egy esztendővel ezelőtt sok olyan program zajlott Budapesten, amelyek egyenként is megérdemlik a folytatást.

Ünnepélyes keretek között ismét megnyílt a Szakrális Művészetek Hete, mely idén már országos rendezvénysorozattá vált, hiszen több vidéki helyszíne is volt. A tavalyi sikeren felbuzdulva több templom egész napos programokkal, imádsággal várta az érdeklődőket a Nyitott Templomok Éjszakáján. Szeptember 20-án, a Szent István-bazilikában pedig együtt ünnepeltek a tavalyi misszionáriusok és az idén csatlakozottak a főpásztorral, Erdő Péter bíborossal.

Számtalan, tavaly sikeres programot ismételtek meg a plébániákon, de új ötletek alapján más programok is várták a híveket, a kíváncsi érdeklődőket, s természetesen azokat is, akiknek eddig még soha nem tűnt fel, hogy nap nap után egy-egy templom mellett vezet el az útjuk. A teljesség igénye nélkül alább néhány programról számolunk be.

A mûvészet prizmáján át a teremtett világ szépségérõl

Erdő Péter bíboros a Nemzeti Múzeumban a Szakrális Művészetek Hetének megnyitóján arról beszélt, hogy a művészet olyan, mint a prizma, amely a teremtett világ szépségét és teljességét különböző színekre bontja. Ezek a színek aztán az építész rajzain, a festőművész ecsetvonásain, a zeneszerző hangjegyein keresztül már önállóan is megjelenítik az ihlető szépséget és teljességet. Így a legegyszerűbb és a legszínesebb alkotás is kitárja az ember szívét, és fölemeli a lelkét. A főpásztor azt kívánta, hogy ez legyen a tavalyi Városmisszió idején kibontakozó és mára országossá szélesedett Szakrális Művészetek Hetének ne csak a jeligéje, de a megvalósuló eredménye is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>