Cikkek listázása

Mária-napok, 2008

Erősítsük egymásban a máriás lelkületet!

Szerző: Szalamin Edit

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom szeptember 8-tól 12-ig tartotta meg hagyományos Mária-napi ünnepi rendezvényeit. A hagyomány 1937-ig vezethető vissza, amikor az akkor még fiatal egyházközség szeptember 12-én az akkori lourdes-i kápolnában ünnepséget rendezett a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Ezt megelőzően Somogyi Szilveszter hajdani polgármester 1920-ban Szűz Mária oltalmába ajánlotta Szeged városát.
A Kisboldogasszony napjától, Mária születésnapjától névünnepéig tartó rendezvénysorozat sok értékes, lelkiekben gazdagító élményt ajándékozott a templomunkat estéről estére megtöltő hívek sokaságának ebben az esztendőben is. A nyitónapon Gyulay Endre nyugalmazott püspök mutatta be a szentmisét, prédikációjában Máriát a hit asszonyaként állítva a középpontba. Mária hitének elemzéséhez a nagy ószövetségiek, Noé, Ábrahám, Mózes hitét bemutatva vezette el népes hallgatóságát, arra buzdítva, hogy bátran valljuk meg hitünket a hitevesztett világban. A misét követő áhítatot a Fokoláre mozgalom elkötelezettjei vezették, a „Mária, az első keresztény” gondolat jegyében. A vetített képekkel, gitárzenével kísért szép áhítat azt sugallta, hogy Mária szemével szemléljük Krisztust.

A másnapi szentmise szónoka, Kovács József szemináriumi rektor Mária szeretetét emelte ki. Mária szép, azaz jézusi szeretetét a modern fogyasztói társadalom egocentrikusságával, önszeretetével állította szembe. Arra buzdított, hogy az árral szembe úszva törekedjünk a szentté válásra, hiszen a hétköznapi életszentség minden életállapotban elérhető.

A napot lélekemelően szép zenés áhítat zárta az újszegedi Szent Cecília kórus és az egyházközség zenészeinek közreműködésével. A műsorban a legkülönbözőbb zenei műfajú Mária-dicséretek hangozottak fel, a magyar népdaloktól Arcadelt-Liszt Ave Mariájáig.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>