Cikkek listázása

A házasságról és az élettársi kapcsolatról

Nem „elavult intézmény”

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila, Körössy László

Öt megkérdezettből három nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat között, ezen belül pedig a házasok fele úgy gondolja, hogy az együttélés e kétféle módja között semmiféle különbség nincsen – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésének idén áprilisban publikált adataiból. Ugyanakkor azzal a megfogalmazással, miszerint a házasság „elavult intézmény”, nem értett egyet az ezer megkérdezett felnőtt hetvenhárom százaléka (vallásos körben ez 84 százalék), s a 20-29 éves fiatalok, az egyedülállók, továbbá az elváltak kétharmada sem értett egyet az állítással.
A statisztika szerint az elmúlt években növekedett az élettársi kapcsolatban élő párok száma, bár a pontosabb adatok év végén látnak majd napvilágot. „Ugyanakkor a házasság nem vesztett jelentőségéből” – mondja Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusa, s hozzáteszi, hogy egy körülbelül 14 ezer főre vonatkozó 2004-es felmérés azt is kimutatta, hogy az élettársi kapcsolatban élők többsége a házasságot tartja jobbnak: azaz a vizsgálatok szerint hetvenöt százalékuk ezt az életformát javasolná a fiataloknak.

Napirenden a Polgári Törvénykönyvnek (Ptk.) az élettársi kapcsolatokra vonatkozó tervezett változtatása, amely ellen a múlt hónapban ismét felemelte a szavát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), mondván, hogy a házastársi és az élettársi kapcsolat nem azonos szintű, a kettő nem mosható össze. A NOE az Alkotmányra is hivatkozik (15. paragrafus), amely szerint „a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét”.

A törvényi szabályozás folyamata és a statisztikai adatok hátterében pedig (ne feledjük!) ott vannak az emberi kapcsolatok. A következőkben egy fiatal párokat segítő szerzetessel és egy szintén párkapcsolatban élőkkel foglalkozó házaspárral beszélgetünk többek közt arról a különös tényről is, hogy a magyar emberek nagy többsége nem tartja elavult dolognak a házasságot, holott lépten-nyomon hallunk, olvasunk ennek az intézménynek a „válságáról”.

Mészáros József Domonkos domonkos rendi szerzetes 2001-ben ismerte meg a MÉCS Családközösség szellemiségét, és csatlakozott a Gabriel Calvo atya által alapított közösséghez, amelynek programjai révén számos fiatal pár kapcsolatában pozitív fordulat következett be.

Mészáros József Domonkos maga is tart már foglalkozásokat, lelkigyakorlatokat házaspárok és MÉCS Napok iránt érdeklődő fiatalok számára. „Az a tapasztalatom, hogy minden pár egyedi és reprodukálhatatlan forgatókönyv, amit a Szentlélek ír” – mondja a domonkos szerzetes. – Sok olyan fiatal pár is eljön közénk, akik hosszabb-rövidebb ideje élettársi kapcsolatban élnek. Megfigyeltem, hogy nagy részük szilárd, tartós együttélésre vágyakozik, de van valami, ami visszatartja őket a házasodástól. Ez lehet egy rossz tapasztalat egy előző kapcsolatból, ami valami súlyos ok miatt (például alkohol-, drogfogyasztás) megszakadt, de okozhat nehezen gyógyuló sebeket a szülők rossz példája is, ami miatt félnek attól, hogy belevágjanak egy elkötelezett kapcsolatba, házasságba. A szívük mélyén ettől függetlenül még ott a vágy…

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>