Cikkek listázása

Püspöki tanácskozás a Vatikánban

Isten szava az Egyház életében és küldetésében

Szerző: Rosdy Pál

A kedves Olvasó talán nem tartja túl érdekesnek cikkünk címét, hiszen aki templomba jár, részt vesz a szentmisén vagy bármely más szertartáson, mindig hallja, hogy felhangzik a Biblia valamely részlete. Hát persze, hogy nagy jelentősége van Isten szavának az Egyház életében! – mondhatjuk.

De ha meggondoljuk, hogy mi is az Egyház tagjai vagyunk, az Egyház nem csak a püspökök és papok közössége, akkor könnyen elbizonytalanodhatunk. Vajon az én életemben és küldetésemben milyen szerepet tölt be Isten szava, a Szentírás? Tényleg olyan jelentős, központi ez a szerep? Milyen rendszerességgel veszem kezembe a Bibliát, hogy olvassam? Gondoskodtam-e olyan könyvről is, amely segít meg is érteni tanítását? Vagy inkább csak a könyvespolcom dísze a kötet?

Miért nem próbáljuk meg legalább vasárnaponként a Szentírás közös, családi olvasását és megbeszélését?

Csak néhány kérdés, és mindjárt érthetőbbé válik, hogy amikor a Püspöki Szinódus XII. rendes ülése október 5-én Rómában összeül, hogy október 26-ig a Biblia szerepéről tárgyaljon az Egyház életében és küldetésében, távolról sem csupán teológiai,tudományos kérdések kerülnek terítékre, hanem mindnyájunk életét érintő, gyakorlati lelkipásztori témák is.

Carlo Maria Martini bíboros, jezsuita szentírástudós azt mondja: „Véleményem szerint a Szentírásnak mint az imádság forrásának olvasását kell megerősíteni. Ezen keresztül megszerethetjük Isten szavát és felfedezhetjük kincseit. A Szentírás szövegét úgy kell megközelítenünk, mint amelyben Isten szól hozzánk, személy szerint hozzám, imára szólít engem, hogy válaszoljak neki. Ez nem iskolás, tananyagszerű, hanem életszerű megközelítés.”

A szinódusi atyák természetesen hittudományos kérdéseket is fognak tárgyalni a Szentírás értelmezéséről, annak félreértéseiről. Erre is érdemes lesz figyelnünk és a magunk módján tanulni belőle.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>