Cikkek listázása

a Katolikus Karitász aktuális segélyakcióiról

Szent Erzsébet példája

Szerző: Körössy László

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos gyűjtést szervez novemberben, buzdítva a híveket a szociális érzékenységre, a rászorulók segítésére, valamint az Egyház által fenntartott szociális intézmények anyagi támogatására. A karitatív lelkületről és aktuális egyházi szociális akciókról beszélgettünk Écsy Gáborral, a Katolikus Karitász igazgatójával.
Az igazgató elmondta, hogy a Katolikus Karitász egyházmegyei szervezetei több módon is bekapcsolódtak az októberi 72 óra kompromisszum nélkül című országos szociális akció programjaiba. Helyszíneket biztosítottak a fiatalok százait megmozgató program idején, valamint részt vettek a koordinációban.

A Szent Erzsébet-naphoz kapcsolódva az egyházmegyei karitász-szervezetek önkéntesei ünnepségeket, lelkinapokat tartanak, valamint szétosztják a Szent Erzsébet-kenyereket is. A kis cipókból az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében például több mint hétezret juttatnak el a rászorulókhoz. Lehetőség van arra is, hogy a hívek hazavigyék a szentmise után megáldott cipókat, és cserébe adományokat adjanak át az adott plébániai karitásznak, s az összeget azután szintén a rászorulók megsegítésére fordítják. Országos szinten több tízezer kenyérről van szó – mondta Écsy Gábor.

A közeljövő terveiről szólva a karitászigazgató megemlítette, hogy a hazai mezőgazdasági tárcával együttműködve a Katolikus Karitász bekapcsolódik az EU élelmiszerprogramjába. A túltermelt gabonát uniós pénzen feldolgozzák, majd a rászorulók között szétosztják élelmiszer formájában. Hazánkban több szervezet (köztük a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Baptista Szeretetszolgálat is) oszt élelmiszert, ahogy erre már korábban is sor került. A Katolikus Karitász november elején négyszázhuszonöt tonna élelmiszert juttat el a rászorulóknak.

Már novemberben elkezdődik az úgynevezett „krízisidőszak”, amire immár felkészült a Katolikus Karitász – tájékoztatott Écsy Gábor. – Az egyházmegyei karitász-szervezetek takarókat, élelmiszert gyűjtöttek be, amelyeket azután szétosztanak a szegényeknek. Az országos karitász Budapesten hajléktalanellátót tart fenn, valamint a Nyugati pályaudvarnál vasúti szociális szolgálatot működtet: ebédet és uzsonnát osztanak a hajléktalanoknak, és természetesen ruhákat, pokrócokat is.

Megtudtuk azt is, hogy az év végén, adventben egy hetes akció keretében tereken, templomok előtt árusítanak majd országszerte „Egymillió csillag a szegényekért” feliratú gyertyákat, amelyeket meg lehet vásárolni, ennek bevételét is a megfelelő helyre juttatják. A karácsonyfa alatt égő gyertyácska emlékeztet azokra, akik az erdőszélen, aluljárókban töltik az ünnepet.

Écsy Gábor a Famíliának beszámolt a karitász­igazgatók októberi leányfalui találkozójáról is, ahol idén először határon túli, Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról érkezett karitászvezetők is jelen voltak. Az ismerkedés és tapasztalatcsere mellett ezen a konferencián szó volt arról is, hogy a segítést az önkéntesek képzésével fejleszteni, modernizálni, a kor követelményeinek megfelelően aktualizálni kell. Tanfolyamokkal növelnék a szociális munka végzésének minőségét, kibővítenék a beteglátogatók képzését is.

November végén Veszprémben indul az a képzés, amelynek keretében a majdani önkéntesképző szakembereket oktatják. A Szeged-csanádi, a Veszprémi Egyházmegyéből, valamint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből öt-öt fő vesz részt ezen a képzésen. A távlati tervek szerint a jövőbeli karitásztanfolyam országosan elismert, akkreditált képzés lesz.

A leányfalui találkozón szó volt a karácsony ünnepéhez kapcsolódó „Gyerekek a gyerekekért” programról is, amely elsősorban katolikus iskolák diákjait célozza meg. A fiataloknak lehetőségük nyílik arra, hogy örömet szerezzenek rászoruló gyerekeknek: ajándékot készítenek, néhány sornyi gondolat kíséretében. Ezt követően a helyi plébániai karitászcsoportok ajánlatai alapján kapják meg a gyerekek az ajándékcsomagokat, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében mintegy 250-300 gyermek.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>