Cikkek listázása

Erdélyben ünnepségek sorozatával emlékeznek az alapításra

Ezer év

Szerző: Lukács János

Akár úgy is mondhatnánk, hogy 40 nemzedék nőtt fel azóta, hogy Szent István királyunk megalapította az Erdélyi, ma Gyulafehérvári Püspökséget. A millennium alkalmából számos rendezvényt szerveznek a legtöbb katolikus hívet számláló romániai egyházmegyében.
A rendezvények célja, amint azt Tamás József segédpüspök körlevelében megfogalmazta, a főegyházmegye lelki megújulásának elősegítése, hogy lendületet adjanak az elkövetkező ezer esztendőre is. „Ezer évet csak sikeres, tehetséges nép tud megélni, nagy erőpróbákkal, rengeteg küzdelem árán” – mondta a millennium kapcsán sokszor idézett Illyés Gyula író, így az erdélyi főegyházmegye is méltán lehet büszke az elért eredményekre.

A millenniumi évben néhány nagyobb és számos kisebb rendezvényt szerveznek, hogy egyházközségi szinten is lehetőséget adjanak a jeles évforduló megünneplésére. A megnyitó ünnepséget Csíksomlyón tartották szeptember közepén, a zárórendezvény pedig Gyulafehérváron lesz 2009 szeptemberében. A két dátum között az Egyház egyéves lelkigyakorlatra hívja híveit. A lelkigyakorlat lényege – hangzott el a megnyitó ünnepségen – az emlékezés, a gyökerek megvizsgálása, a múlt újragondolása, újraértékelése abból a célból, hogy hitben és lélekben megerősödve léphessen mindenki tovább. A „nagy” rendezvények sorába tartozik a jövő évi csíksomlyói búcsú is, amelyet ugyancsak a millennium jegyében szerveznek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>