Cikkek listázása

Háromszoros jubileumot ünnepel a Karolina Iskola és az iskolanővérek

Biztonságot adó, érzelmekben gazdag környezetben

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

„Szeged biztosan a magyarországi alapítások gyöngyszeme lesz, és gazdag áldást hoz” – Jézusról nevezett Mária Terézia, a Szegény Iskolanővérek rendalapítójának eme prófétai megnyilatkozása arra a Karolina Iskolára  vonatkozott, amely ma Szeged legszínvonalasabb oktatási intézményei közé tartozik. Az iskola ebben az évben ünnepli alapításának 135., újraindulásának 15. évfordulóját. Idén ünnepel a fenntartó szerzetesrend is: pontosan 150 éve – 1858. október 8-án – érkeztek hazánkba az első Iskolanővérek.
Az oktatással, leányneveléssel foglalkozó Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek szegedi intézményének keretein belül működik óvoda, általános iskola, hat- és négyosztályos leánygimnázium, valamint alapfokú művészetoktatási intézmény és diákotthon is.

Az iskola jó hírnevét nem csak az oktatás magas színvonala alapozza meg. A szerzetes és világi pedagógusok (utóbbiak szintén elkötelezett keresztények) nem „csak” oktatják, de szeretetteljesen nevelik is a közel 700 ide járó gyermeket, biztonságot adó, érzelmekben gazdag környezetet teremtve számukra. Nagy gondot fordítanak arra, hogy a gyermekek egészséges személyekké nevelődjenek. Ezt szolgálják a különböző programok: az óvodában a „szeretetpercek”, az iskolások számára adventi és nagyböjti időben szervezett lelkigyakorlatok, kulturális rendezvények. Ide sorolandók a családnapok és a hagyományos majális, amely a családok kötetlen találkozása, együttléte vidám, szórakoztató, tartalmas programokkal. Az iskola szem előtt tartja, hogy a keresztény értékek átadásának alapvető tere a család, ezért a szülőkkel való kapcsolattartás nagy jelentőségű.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>