Cikkek listázása

Jövőt építenek a veszprémi Szilágyi iskolában

Angolkisasszonyok örökén

Szerző: Budai Éva

Hogy kerül a veszprémi angolkisasszonyok intézetéről és az intézet területén ma működő keresztény általános iskoláról szóló riport mellé egy jezsuita imádsága? – mondhatnák, akik csak felületesen ismerik e női szerzetesközösség múltját, históriáját, akik nem ismerik alapítójának, Ward Máriának sorstörténetét. Ő ugyanis hivatása születésétől az ő korában legszigorúbb rendi szervezettségű jezsuiták szellemiségét érezte magához, terveihez, küldetéséhez legközelebbinek.

„Ahova állítasz, ott szolgállak,
Ahol megsejtelek, megcsodállak.
Amim van, azért magasztallak,
Amim nincs, nem zaklatlak.
Ami a dolgom, azt teszem,
A jó szót érte sose várom,
Ha nem sikerül, nem kesergek,
Isten nevében mindent újrakezdek.
Egy a kérésem mindenáron,
Jöjj el értem, ha jön halálom.
Atyám, Megváltóm, Királyom.”
(Asztalos János jezsuita szerzetes)

Kolostoralapításainál, az iskolák létrehívásakor is ezt tekintette értékvezetőnek szolgálataiban. De mondhatnánk azt is, hogy ezen ima sorai Ward Mária életútját is megjelenítik, hiszen állandó küzdelemben élte meg szerzetesnővéri küldetését, s bár lett volna indoka, hogy elkeseredjék emiatt, mégsem így tett, hanem örök reménykedéssel tekintett az Úrra és megújult hittel a jövőbe.

Isten mellettem fog állni…

Ward Mária, az angolkisasszonyok Boldogságos Szűz Mária Intézetének alapítója 1585-ben született az angliai Mulwith-ben a nagy katolikusüldözések idején. Ez a helyzet gyermek- és fiatal éveinek meghatározó élménye volt. Közelről megfigyelhette a misszionáriusokat, tanúja volt házkutatásoknak, látta, hogyan rejtenek el papokat és egyházi felszereléseket. Hallott vértanúkról, akik életüket áldozták fel. Egész életét annak a nagy feladatnak szentelte, hogy az emberekben fölébressze és növelje Isten szeretetét, s őket a keresztény életmódra segítse.

Már tizenöt évesen tudatosodott benne szerzetesi hivatása. Mivel Angliában a Rómától való elszakadás után már nem voltak kolostorok, el kellett hagynia hazáját. A szerzetesi élettel előbb Spanyol-Németalföldön, a klarisszák közösségében ismerkedett, majd önállóan alapított kolostorokat, ahol az angol leányok katolikus nevelésével foglalkoztak. Később iskolákat nyitott Rómában, Nápolyban, Perugiában, Münchenben, Bécsben, Pozsonyban, Prágában is. Rendje és az intézetek hivatalos pápai engedélyezéséért küzdött egész életében, de azt nem tudta elérni. „Bizonyos vagyok benne, hogy Isten mellettem és enyéim mellett fog állni, akárhol is legyünk” – mondta halála előtt. „Mária Intézetei”, az iskolák halála (1645) után is szaporodtak. A pápai engedélyezést végül 1877-ben kapták meg. Magyarországra Pázmány Péter hívta az angolkisasszonyok rendjét 1628-ban.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>