Cikkek listázása

a Gábriel Polgári Társulás a fiatalokért és a gyermekekért

A munka sok, a munkás kevés

Szerző: Jakubecz Márta

Fotó: Lambert Attila

A Gábriel Polgári Társulást 2000 novemberében jegyezték be hivatalosan Szlovákiában, de egy lelkes kis társaság már sokkal korábban is szervezett ifjúsági találkozókat, műveltségi vetélkedőket, ifjúsági és gyermektáborokat azok számára, akik év közben részt vettek ezen „baráti kör” valamelyik rendezvényén – mondta el Ajpek Gabriella, a Gábriel Polgári Társulás elnöke lapunk munkatársának, aki a társulás elnökét és Zsidó János féli esperes-plébánost, a társulás alelnökét először a dunaszerdahelyi székhelyű társulás létrejöttének körülményeiről, céljairól kérdezte.
Ajpek Gabriella: – Talán fontos lenne megjegyezni, hogy annak idején miért kezdtünk el katolikus ifjúsági és gyermekprogramokat szervezni. A rendszerváltás óta akkor már eltelt néhány év. A történések lényegesen felgyorsultak, a világ sokszínűvé vált körülöttünk. Új egyházak és szekták jelentek meg a porondon, melyek elsősorban a fiatalokat, a tévelygőket, az elesetteket és a keresőket próbálták megszerezni maguknak. Úgy éreztük, hogy sikerük oka elsősorban az, hogy a történelmi egyházak szervezetként csak lassan adaptálódnak az új helyzethez.

Zsidó János: – A kor követelményei olyan feladatok elé állították ugyanis az Egyházat, amit nem tudott olyan hirtelen maradéktalanul felvállalni. A helyi egyházak elásták magukat a hivatali feladatokban és plébániáink, templomaink felújítási, építési munkálataiban. Központilag pedig mindenki azzal volt elfoglalva, hogyan kell megoldani az iskolai hitoktatást, a hitoktatók képzését, az egyházi iskolák fenntartását, s hogy mi legyen a sorsa a visszakapott egyházi tulajdonoknak. Mindezt látva tudatosult bennünk, hogy mi vagyunk az Egyház, és éreztük, hogy valamit tennünk kell Krisztus élő Egyházának építéséért. A gyerekeket, fiatalokat éreztük a legveszélyeztetettebbeknek. Őket érte leginkább a szekták, a keleti vallások őrülete. Tudtuk, hogy ők azok a tévé és számítógép mellett felnövekvő generáció, amely bizony gyakran szembetalálkozik a kábítószerrel, a pornográfiával, az erőszakkal, a pénz csábításával. Láttuk, hogy rengeteg negatív hatás éri őket, érzelmi sivárságban élnek, lelki világuk eltorzul. A szülők idejét, erejét felemészti a megélhetés utáni hajsza. Nem jut idejük a nevelésre, a közös élményre, a családi légkör kialakítására. S ott van még a csonka család problémája is. Az iskola pedig továbbra is inkább csak oktat, mint nevel.

Az ifjúság szolgálata a jövő szolgálata. Ezért a szolgálatért hoztuk létre a Gábriel Polgári Társulást, amely lehetőségei szerint konferenciák, fesztiválok, versenyek, vetélkedők, ifjúsági találkozók, katolikus ifjúsági és gyermektáborok, szabadidőprogramok, kulturális és sportrendezvények vagy akár karitatív, jótékonysági akciók szervezését vállalta magára. Hiszünk abban, hogy a fiatalok abszolút értékek utáni éhsége el fogja őket vezetni Jézushoz. S ha ebben bárkinek is a segítségére tudunk lenni, teljesítettük küldetésünket!

Amikor elhatároztuk, hogy rendszeresítjük rendezvényeinket, és szembesültünk azzal, hogy pályázni csak szervezetek pályázhatnak, akkor került sor a társulás bejegyzésére. Az alapítók között voltak papok: Karaffa János, Kiss Róbert, Lormusz János, Józsa Attila, és laikusok is: Nagy Attila, a Katedra című folyóirat szerkesztője, Radványi Zoltán, a Gábriel csomagküldő szolgálat tulajdonosa, Kovács Jolán, Kovács Krisztina tanárnők és az általunk szervezett kisközösségi vezetőképző hallgatói: Mózes Endre és Szabó Csilla. Munkánkat elkötelezett papok, tanárok és a rendezvényeinken felnőtt fiatalok támogatják.

– Milyen rendezvényekkel kapcsolódtak be az egyházi életbe?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>