Cikkek listázása

Ünnepel az egri Érseki Szent József Kollégium

Másfél évtized a nevelés szolgálatában

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Eger nemcsak a várról vagy borairól nevezetes, hanem mint „iskolaváros” is sok fiatalt vonz a tanév során. Óvodától a főiskoláig mindenféle oktatási intézmény megtalálható e városban, kollégium is akad szép számmal. A 90-es évek elejétől újra megjelentek az egyházi oktatási intézmények is, köztük az Érseki Szent József Kollégium, amely 2008. április 2-án ünnepli újraindulásának 15. évfordulóját.
A város szívében, a Szeminárium és az érsekség épülete közt húzódik meg a mintegy 135 fiúnak otthont adó kollégium épülete. A közel 300 éves intézmény mind külső, mind belső megjelenésével, vastag, masszív falaival, boltíves helyiségeivel a stabilitást, az állandóságot tükrözi, és védelmet nyújt a benne lakóknak.

Történetét a 18. század elejéig vezethetjük vissza. Első említése Telekessy István püspök 1709-es papnevelő intézeti alapítólevelében található. Ebben olvashatjuk, hogy az intézetben a kispapokon kívül tíz szegény sorsú, nemesi származású tanulót is el kell helyezni, akik a kispapokkal közös fegyelem alatt élnek, bár nem papi pályára készülnek.

Az intézmény épületet Kis János kanonok vásárolta meg a 18. század közepén. A házat 1769-ben Eszterházy Károly püspök átépíttette, majd 1825-ben egy tűzvészben leégett. Az újjáépítés során emeletet építtettek rá. Az első világháború éveiben Szmrecsányi Lajos érsek átalakíttatta és kibővíttette. Az intézmény ez alkalomból új nevet kapott, az Érseki Szent József Internátus nevet vette föl. 1925-ben felvetődött a Szent József Internátus kisszemináriummá való átalakításának gondolata is.

A II. világháború után, az 1945-ös földosztás során az Egyház elvesztette földingatlanait, a kollégium azonban ennek ellenére 1948 nyaráig működött. Ekkor államosították.

Az újraindítást 1993-ban dr. Seregély István érsek úr irányította, a kollégium akkori igazgatóját, dr. Dobos Józsefet nevezte ki a kollégium további vezetőjévé. 1994. augusztus 1-jétől Juhász Ferenc atyát nevezte ki az érsek úr a kollégium igazgatójává. Így az intézmény az átmeneti nehézségek után újból otthona lett az Egerben tanuló vidéki, vallásos érzelmű fiúknak. 1994. szeptember 1-jén az intézmény neve Érseki Szent József Kollégium lett.

Mit jelent ma a kollégium?

A jelenlegi igazgató, Lanczki Péter elmondta: a kollégium nevelőtestülete és minden dolgozója arra törekszik, hogy a pedagógiai programnak megfelelően szeretetével és a kollégium légkörével magához vonzza elsősorban a vallásos, de akár a vallásukat nem gyakorló vagy nem vallásos fiúkat is. „Arra törekszünk, hogy a kollégiumunkból kikerülő diákok önállóan gondolkodni és cselekedni képes, magukért és társaikért felelősséget vállalni tudó és akaró, magyarságukat megtartó, a keresztény hitet gyakorló, a társadalom és a család számára hasznos emberekké váljanak” – fűzte hozzá az igazgató.

Hogy ez hogyan valósul meg, azt leghitelesebben talán a diákok tudják elmondani. Juhász János és Balla Ádám megosztotta velünk gondolatait:

„A kollégium legnagyobb értéke abban rejlik, hogy a középiskolai évek során egy közösség keretei között »eszmélhetünk« a világra. Hiszen ez alatt a négy év alatt ugrásszerűen változik a személyiség, ez az az időszak, amikor a gyerek ifjúvá serdül, és megteszi első lépését a felnőtté válás felé. S nem mindegy, hogy milyen ez az első lépés! Távol a családtól a kollégium gondoskodik rólunk, az ott levő tanárok oltalmaznak bennünket.

S milyen is ez a kollégium? Nem mindennapi értékekkel ékes. Itt valóban lehet hitben és szeretetben nevelkedni, s ez két olyan fogalom, melyre bátran lehet alapozni egy egész életet.”

„A kollégium az életre szóló barátságok megszületésének helye. Nincs alkalmasabb hely más emberek teljes megismerésére, mint egy ilyen intézmény. Bár félve érkezünk meg az első napon, néhány hónap elteltével szinte mindenki rájön, hogy életének egyik legszebb korszaka köszöntött rá. Az együtt eltöltött évek, az éjszakába nyúló, nagy beszélgetések, a közös programok, még a közös étkezés vagy fogmosás is olyan élményt jelent, amely egy életen át megmarad. Megtanulunk együtt, közösségben élni, és egyfajta önállóságra is szert teszünk, hiszen magunknak kell beosztani az időnket, a pénzünket, mi intézzük a vásárlásokat, legyen szó ételről, írószerről vagy más egyéb dologról. Az Érseki Szent József Kollégium könnyen második otthonunkká válhat, de ezt csak akkor érezzük majd meg igazán, ha már a ballagás küszöbén állunk. Addig pedig még hosszú és talán nehéz út áll előttünk. De ehhez az úthoz minden segítséget megkapunk, hogy úgy éljünk, ahogy azt a keresztény erkölcs, a szüleink és tanáraink elvárják.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>