Cikkek listázása

Ünnepel az egri Érseki Szent József Kollégium

Másfél évtized a nevelés szolgálatában

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Eger nemcsak a várról vagy borairól nevezetes, hanem mint „iskolaváros” is sok fiatalt vonz a tanév során. Óvodától a főiskoláig mindenféle oktatási intézmény megtalálható e városban, kollégium is akad szép számmal. A 90-es évek elejétől újra megjelentek az egyházi oktatási intézmények is, köztük az Érseki Szent József Kollégium, amely 2008. április 2-án ünnepli újraindulásának 15. évfordulóját.
A város szívében, a Szeminárium és az érsekség épülete közt húzódik meg a mintegy 135 fiúnak otthont adó kollégium épülete. A közel 300 éves intézmény mind külső, mind belső megjelenésével, vastag, masszív falaival, boltíves helyiségeivel a stabilitást, az állandóságot tükrözi, és védelmet nyújt a benne lakóknak.

Történetét a 18. század elejéig vezethetjük vissza. Első említése Telekessy István püspök 1709-es papnevelő intézeti alapítólevelében található. Ebben olvashatjuk, hogy az intézetben a kispapokon kívül tíz szegény sorsú, nemesi származású tanulót is el kell helyezni, akik a kispapokkal közös fegyelem alatt élnek, bár nem papi pályára készülnek.

Az intézmény épületet Kis János kanonok vásárolta meg a 18. század közepén. A házat 1769-ben Eszterházy Károly püspök átépíttette, majd 1825-ben egy tűzvészben leégett. Az újjáépítés során emeletet építtettek rá. Az első világháború éveiben Szmrecsányi Lajos érsek átalakíttatta és kibővíttette. Az intézmény ez alkalomból új nevet kapott, az Érseki Szent József Internátus nevet vette föl. 1925-ben felvetődött a Szent József Internátus kisszemináriummá való átalakításának gondolata is.

A II. világháború után, az 1945-ös földosztás során az Egyház elvesztette földingatlanait, a kollégium azonban ennek ellenére 1948 nyaráig működött. Ekkor államosították.

Az újraindítást 1993-ban dr. Seregély István érsek úr irányította, a kollégium akkori igazgatóját, dr. Dobos Józsefet nevezte ki a kollégium további vezetőjévé. 1994. augusztus 1-jétől Juhász Ferenc atyát nevezte ki az érsek úr a kollégium igazgatójává. Így az intézmény az átmeneti nehézségek után újból otthona lett az Egerben tanuló vidéki, vallásos érzelmű fiúknak. 1994. szeptember 1-jén az intézmény neve Érseki Szent József Kollégium lett.

Mit jelent ma a kollégium?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>