Cikkek listázása

Áprilisban az Amerikai Egyesült Államokba látogat a Szentatya

Beszédet mond a pápa az ENSZ közgyűlése előtt

Szerző: Papp Tamás

Fotó: Papp Tamás

Az Egyesült Államokban tölti születésnapját és megválasztásának harmadik évfordulóját XVI. Benedek pápa, aki április 15. és 20. között a tengerentúlra látogat. Washingtonban találkozik Bush elnökkel, majd felkeresi a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária tiszteletére emelt nemzeti bazilikát.
Az ország katolikus püspökei már 1847-ben azzal a kérelemmel fordultak IX. Piusz pápához, hogy a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Máriát az Egyesült Államok patrónájává avassa. Mint ismeretes, a pápa hét évvel később, 1854-ben hirdette ki a Szeplőtelen Fogantatás dogmáját. A 20. század elején Thomas Shahan püspök, az akkor huszonöt éves Amerikai Katolikus Egyetem rektora nagyszabású elgondolással kereste fel X. Piusz pápát. Az európai Szűz Mária-kegyhelyek mintájára egy nemzeti kegyhelyet álmodott meg, amelyben a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeinek kápolnái is helyet kapnának. A Szentatya lelkesen fogadta a tervet, és négyszáz dollár adománnyal maga is támogatta.

A templom alapkövét 1920. szeptember 23-án helyezték el. Az építkezés a II. világháború alatt és az azt követő években érthető okokból lelassult, majd 1953-ban új lendületet vett. Az ünnepélyes szentelési misét 1959. november 20-án mutatták be. A monumentális épület kék és aranyszínű kerámiával borított kupolája és magas tornya már messziről hívogatja a látogatót. A felkészült tekintet a kupola aranydíszeiben Szűz Mária attribútumait fedezi fel. A liliom a tisztaságra, a libanoni cédrus a Boldogasszony szentségére és szépségére utal; az elefántcsonttorony az erőt és a természetfeletti szeretetet fejezi ki; az egymásba ölelkező A és M-betű pedig az Ave Máriát jelenti.

A hatalmas templom oldalkápolnáiban jelenleg a világ tizenhét nagy Mária-szentélye kapott helyet. II. János-Pál pápa 1979. október 7-én kereste fel első ízben a templomot. A Chestochowai Szűznek szentelt kápolnában imádkozott. Most utóda, XVI. Benedek pápa az Altöttingi Nagyasszony kegyszobra előtt fog leborulni. Megtalálható még itt többek között a La Vang-i (vietnami), a Lourdes-i, a Fatimai, a Brezje-i, a Bistrica-i, a Guadeloupe-i, a La Salette-i és a Mariazelli Szűz kápolnája. Reményünk szerint hamarosan a Magyarok Nagyasszonya oltárát is kialakítják, mégpedig nem messze az amerikai szentek csarnokától, ahol Kateri Tekakwitha, Elisabeth Anne Seton, Frances Cabrini és Philippine Duchesne szobra, illetve VI. Pál pápa tiarája látható. Az altemplomba látogató zarándok felfedezheti Mindszenty József bíboros és az első amerikai magyar pap, Boehm Károly emlékplakettjét.

A bazilika szentélyének mennyezetén a feltámadt Krisztus tűzpiros ábrázolása vonja magára tekintetünket. A baldachinos főoltár kupolájának csúcsán a Szeplőtelen Szűz márványszobra magasodik, míg a baldachin oszlopfőin a keleti és a nyugati egyházatyák domborművei láthatók. A bazilika apszisának hármas csegelyében a hagyományos három rózsafüzér tizenöt titkáról elmélkedhetünk. Minden egyes titok az Ó- és Újszövetség eseményein keresztül mutatja be az örvendetes, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért.

XVI. Benedek pápa a nemzeti kegyhelyen megtartott szentmisét követően az ország püspökeivel külön is találkozik, másnap pedig a nemrég épült Nemzeti Stadionban misézik. Ezt követően az 1888-ban alapított Katolikus Egyetemen az intézmény vezetőivel, tanárokkal, diákokkal, a katolikus oktatásügy képviselőivel találkozik. Továbbá felkeresi a II. János-Pál pápa Kulturális Központot, ahol a zsidó, a mohamedán, a buddhista, a hindu és a szikh vallás vezetőit fogadja.

Amerikai útjának második szakaszában New Yorkba látogat a Szentatya, ahol beszédet mond az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése előtt abból az alkalomból, hogy hatvan éve írták alá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A pápa a Biztonsági Tanács elnökével is találkozik, majd délután ökumenikus találkozón vesz részt a manhetteni Szent József-templomban. Másnap, megválasztásának harmadik évfordulóján több ezer pap, diakónus és szerzetes jelenlétében a Szent Patrick-székesegyházban ad hálát XVI. Benedek pápa.

Ugyanebben a szentmisében mondanak köszönetet Istennek a New York-i Egyházmegye fennállásának két évszázadáért. A keleti partvidék e rohamosan fejlődő területét 1808-ban emelték egyházmegyei rangra. Ma nyolcmillió lakosa van New Yorknak, és az ott élők száz különböző nyelvet beszélnek. Az 1800-as évek derekán sokan helytelenítették, hogy John Hughes érsek az akkori városhatárokon túl egy impozáns neogót templomot álmodott meg. Az építészeket és művészeket az érsek Európába küldte, hogy tanulmányozzák a középkori gótikus székesegyházakat, és azok alapján megépítsék a Szent Patrick-székesegyházat. A közel háromezer hívőt befogadó katedrális építését 1878-ban fejezték be. A háromszázharminc láb magas két torony 1888-ra készült el. A hatalmas bronzkaput New York védőszentjeit ábrázoló szobrok díszítik. A székesegyház orgonájának több mint hétezer sípja van. A templom kálváriája az 1893-as chicagói világkiállításon első díjat nyert az egyházművészeti kategóriában.

Kettős hálaadás lesz tehát a pápai mise: köszönet a három évért és két évszázadért.

Délután a Szentatya szeminaristákkal és fiatalokkal találkozik. Egyesült államokbeli látogatásának utolsó napján feltehetően felkeresi majd az ikertorony elleni 2001-es merénylet helyszínét. Hatvanezer embert várnak arra a szentmisére, amelyet hazautazása előtt a Yenkee Stadionban fog bemutatni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>