Cikkek listázása

Óriási érdeklődés kísérte a pápa amerikai apostoli látogatását

XVI. Benedek üzenete: „Krisztus a mi reményünk”

Szerző: VR

Fotó: MTI

„Nagy örömmel indultam el, ismerem ezt az országot, az egyház nagy életerejét a problémák ellenére. Örülök, hogy ebben a történelmi pillanatban találkozhatok az egyház és az ENSZ képviselőivel, ezzel a nagy néppel” – mondta XVI. Benedek az Amerikai Egyesült Államok felé vezető repülőútján, 2008. április 15-én, hatnapos amerikai apostoli útja kezdetén.
Az USA-ba második alkalommal látogatott katolikus egyházfő. XVI. Benedek pápának ez volt a nyolcadik külföldi útja, melynek két fő helyszíne Washington és New York volt. A látogatás programjai közül kiemelkedő jelentőségű az ENSZ közgyűlése előtt megtartott pápai beszéd és a Ground Zerón tett látogatás. XVI. Benedek április 20-án tért vissza a Vatikánba.
A pápa érkezésekor nem volt hivatalos ceremónia, de a szoká­sos protokolltól eltérően George Bush és felesége személyesen fogadta a Szentatyát, amire az elnök hivatalba lépése óta nem volt példa. A repülőtéren jelen volt többek között Francis George bíboros, az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke, Pietro Sambi érsek, apostoli nuncius és Donald Wuerl washingtoni érsek.

Pax tecum! – Béke veled! – ezekkel a szavakkal köszöntötte a pápát George Bush amerikai elnök. Utalt rá, hogy április 16. a Szentatya születésnapja, amelyet az emberek általában baráti körben ünnepelnek. Az egész amerikai nemzet meghatottan fogadta és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a pápa úgy döntött, ezt a napot körükben tölti – folytatta beszédét az elnök, aki arról biztosította a Szentatyát, hogy az ország lakóinak szíve nyitva áll XVI. Benedek reménységről szóló üzenetének befogadására.

Másnap reggel a Szentatya a Fehér Házba érkezett, ahol George W. Bush elnökkel találkozott. Jelen voltak az ország politikai és polgári hatóságainak képviselői, a bíborosok és a püspöki konferencia elnöksége, valamint 9000 meghívott, közöttük a Kolumbusz Lovagrend tagjai és számos cserkész, akikkel a pápa meghallgathatta Kathleen Battle szoprán énekes előadásában a Miatyánk megzenésített formáját.

A fogadás 21 ágyúlövéssel kezdődött, majd katonai tiszteletadás következett. Bush elnök köszöntő szavai után a Fehér Ház parkjában Benedek pápa az egész amerikai nemzethez szólt. Kiemelte, hogy utazása egybeesik a helyi egyház egyik fontos eseményével: kétszáz éve kapta meg a metropolita érseki rangot az államok első egyházmegyéje, Baltimore; valamint ekkor alapították New York, Boston, Philadelphia és Louisville székhelyeket. „Barátként jövök az USA-ba, mint az evangélium hirdetője, aki nagyra értékeli ezt a hatalmas pluralista társadalmat” – mondta a Szentatya, majd reményét fejezte ki, hogy itt tartózkodása megújulás és remény forrása lesz majd az Amerikai Egyesült Államok egyháza számára.

A köszöntés után George Bush és XVI. Benedek az Ovális Terembe vonult vissza magánmegbeszélésre. Ezzel párhuzamosan a Kabinet Teremben került sor az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár közötti találkozóra.

Az amerikai fõpásztorokkal a nemzeti kegyhelyen

XVI. Benedek pápa szerdán délután találkozott a washingtoni Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett nemzeti kegyhelyen az amerikai főpásztorokkal, akikkel együtt imádkozta el a vesperást. Ebből az alkalomból beszédet intézett hozzájuk, amelyben szólt Amerika, e „nagy hitű ország” fény- és árnyoldalairól, a szekularizációról, ahol nagylelkűség és a materializmus együtt él.

Szeplőtelen Szűz Máriát IX. Piusz pápa 170 éve nyilvánította az Egyesült Államok védőszentjévé. Ez a kegyhely számos alkalommal volt a kölcsönös nagylelkűség színtere az USA és a Szentszék között. XVI. Benedek utalt azokra, akik az amerikai egyházban a jót és a szolidaritást választják, arra a csöndes többségre, akik gondolnak a szegényekre, támogatják a plébániákat, a kórházakat, az iskolákat. Emlékeztetett a szeptember 11-e, a Katrina hurrikán és az ázsiai szökőár után nyújtott segítségre is.

Benedek pápa itt szólt a szégyenletes szexuális visszaélésekről: „Sokan beszéltek közületek nekem arról a hatalmas fájdalomról, amelyet közösségeitek szenvedtek el, amikor az egyházi emberek elárulták papi kötelességeiket és feladataikat egy ilyen súlyosan erkölcstelen tettel – fordult az amerikai püspökökhöz a Szentatya. – Nagyon helyesen az áldozatok megértése és támogatása volt az elsődleges célotok: ez a felelősségetek Istentől jön, hogy mint lelkipásztorok bekötözzétek a sebeket, amelyeket a bizalom megsértése okozott. A ti felelősségetek, hogy elősegítsétek a gyógyulást, a kiengesztelődést, és szeretetteljes odafigyeléssel forduljatok a súlyosan megkárosított személyekhez.”

A pápa később a washingtoni apostoli nunciatúra kápolnájában találkozott a szexuális visszaélések néhány áldozatával. A kis csoport tagjai együtt imádkoztak a Szentatyával. A pápa meghallgatta mondanivalójukat, majd a remény szavaival fordult hozzájuk és imáiról biztosította őket. Bocsánatot kért a papok által elkövetett szexuális bűnökért, ami mélyen megérintette valamennyiüket.

Szentmise a washingtoni nemzeti stadionban

Csütörtökön reggel a washingtoni nemzeti stadionban 50 ezer hívő fogadta nagy tapssal és örömrivalgással XVI. Benedek pápát. Donald Wuerl washingtoni érsek köszöntő szavai után a pápa 10 órakor kezdte meg a Szentléleknek szentelt szentmise bemutatását, amely elsősorban a Washingtoni Főegyházmegye híveinek szólt. A szertartáson a város érseke és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, valamint 14 bíboros, 250 püspök és 1300 pap koncelebrált. Négy kórus összesen 570 tagjának éneke járult hozzá a szentmise emelkedettségéhez. Az énekesek között volt Denyce Graves szoprán és Placido Domingo tenor is, aki az amerikai főváros operájának főigazgatója.

A szertartás végén XVI. Benedek megáldotta a Virginia állambeli Arlington Egyházmegyében felépítendő, Nagy II. János Pálról elnevezett katolikus iskola alapkövét és oltárát, valamint a kaliforniai Santa Paula település Aquinói Szent Tamás Főiskolája új kápolnájának alapkövét.

Találkozás a katolikus egyetemek képviselõivel

Második washingtoni napjának délutánján a pápa találkozott a katolikus egyetemi világ képviselőivel. Az Amerikai Katolikus Egyetemet 1887-ben létesítették az ország püspökei. Jelenleg 6000 hallgatója van, akik mintegy 80 szakon szerezhetnek diplomát. Ez az egyetlen katolikus egyetem az Egyesült Államokban, ahol egyházjogi, filozófiai és teológiai diplomát lehet szerezni. Az egyetemen a washingtoni érsek, a rektor és az egyetemi tanács püspök-elnöke fogadta a Szentatyát. A találkozóra 235 katolikus egyetem és főiskola rektora, 195 egyházmegyei oktatási felelős, egyetemi oktatók és hallgatók, összesen mintegy hatszázan ember gyűlt össze. A Szentatya nagy örömét fejezte ki, hogy találkozhat a Catholic University of America professzoraival és oktatóival – akiket „a bölcsesség hordozóinak” nevezett –, és velük együtt eltűnődhet a katolikus oktatás-nevelés természetéről és identitásáról.

Az amerikai katolikus egyetemi világ képviselőihez intézett beszéde után a pápa a II. János Pál Kulturális Központban találkozott más vallások képviselőivel. XVI. Benedek pápát itt öt vallási közösség – zsidók, muzulmánok, hinduk, buddhisták és dzsainisták – mintegy 200 képviselője várta. A vallásközi találkozó elején Richard J. Sklba, Milwaukee segédpüspök, a püspöki konferencia vallásközi és ökumenikus párbeszéd felelőse köszöntötte. A beszédek elhangzása után bemutatták a pápának a különböző vallási közösségek 15 képviselőjét, majd a Szentatya a központ kápolnájába ment. Ezután a Lengyel Nemzeti Teremben rövid találkozóra került sor XVI. Benedek és a zsidó közösség képviselői között. A megbeszélés során a pápa átnyújtott egy üzenetet a zsidó húsvét alkalmából, amely április 19-én kezdődött.

A világ erőteljesen kéri a nagy vallásoktól, hogy közösen tegyenek tanúságot a béke és az igazságosság értékeiről, és adjanak választ az emberek szívében élő nagy kérdésekre – XVI. Benedek pápa szerint ez a 21. század vallási vezetőinek hatalmas felelőssége.

A pápa ENSZ Közgyûléséhez intézett beszéde

Pénteken került sor XVI. Benedek pápa USA-ban tett apostoli látogatásának egyik legjobban várt, egész világnak szóló eseményére, az ENSZ-ben mondott beszédére. XVI. Benedek szavait a New York-i üvegpalota auláját megtöltő háromezer személyen keresztül a világ 192 nemzetéhez intézte. Felidézte előde, II. János Pál 1995-ös beszédét, miszerint az ENSZ feladata, hogy erkölcsi központ legyen, ahol a világ minden nemzete otthon érzi magát és kifejleszti az egyetlen emberi család tudatát. A világszervezet alapelvei (a béke utáni vágy, az igazságosság, a személy méltóságának tisztelete, az együttműködés és a humanitárius segélynyújtás) az emberek jogos elvárásai – fejtette ki a pápa. A biztonság kérdése, a fejlődés célkitűzései, az egyenlőtlenségek csökkentése mind helyi, mind világméretekben, a környezet, az erőforrások és a klíma védelme azt igénylik, hogy a nemzetközi élet minden felelőse egymással összhangban végezze tevékenységét, elősegítve a szolidaritást a föld legkiszolgáltatottabb területeivel. A pápa rámutatott a jogok és kötelességek összefüggésére, majd azt a kérdést érintette, hogy hogyan használják fel a tudományos kutatások eredményeit és a modern technológiákat. Elismerte, hogy mindezekből az emberiség óriási hasznot húzhat, míg alkalmazásuk bizonyos formái nyilvánvalóan sértik a teremtés rendjét. Nem a tudomány és az etika között kell választani, hanem olyan tudományos módszert kell alkalmazni, amely valóban tiszteletben tartja az etikai parancsolatokat.

A pápa emlékeztetett rá, hogy idén ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata közzétételének hatvanadik évfordulóját. A Nyilatkozatban foglalt jogok minden emberre vonatkoznak, mivel eredetük közös és mivel az ember áll a Teremtő Isten tervének középpontjában.

Az emberi jogok közül a Szentatya ezután a vallásszabadsághoz való jogot emelte ki mind egyéni, mind társadalmi szinten. Elképzelhetetlen, hogy a hívőknek meg kelljen fosztani magukat hitüktől ahhoz, hogy tevékeny állampolgárok lehessenek. A vallásszabadság nem korlátozódhat az istentiszteleti szabadságra, hanem figyelembe kell vennie a vallás közéleti dimenzióját, azt a lehetőséget, hogy a hívők részt vehessenek a társadalmi rend építésében.

Beszéde végén XVI. Benedek több nyelven, köztük arabul, kínaiul és oroszul is elbúcsúzott az ENSZ Közgyűlés tagjaitól: „Békét és jólétet, Isten segítségével!”

Felekezetközi találkozó New Yorkban

New Yorkban pénteken délután találkozott Benedek pápa tíz keresztény felekezet mintegy 250 képviselőjével a Szent József-templomban. A Szentatyát Dennis Sullivan püspök köszöntötte, aki a New York-i főegyházmegye általános helynöke és egyben az ökumenizmus ügyének megbízottja. A pápa beszédet intézett az egybegyűltekhez, majd együtt imádkozták el a Miatyánkot.

Beszédében a pápa elismeréssel szólt az ökumenizmusban elkötelezett amerikai szervezetek működéséről (National Council of Churches, Christian Churches Together, Catholic Bishop’s Secretariat for Ecumenical and Interreligious Affairs).

Megállapította, hogy a globalizáció ma két véglet közé állította az embert. Egyfelől növekszik a földrajzilag és kultúrájában egymástól távol álló népek kölcsönös függése. Ez lehetővé teszi, hogy javítsuk a globális szolidaritást és osztozzunk a felelősségben az emberiség javáért. Másrészt tagadhatatlan, hogy a gyors változások a széttöredezettség és az individualizmusba zárkózás jegyeit mutatják. Ezért sokan hitelesebb közösségi formákat keresnek. Emiatt ma nagy szükség van arra, hogy híven tanúskodjunk az Evangéliumról – figyelmeztetett XVI. Benedek.

A nem keresztények, látva a Krisztus-hívő közösségek széttöredezettségét, joggal zavarodnak össze az evangéliumi üzenetet illetően. Az irányvesztett világnak ezzel szemben éppen arra van szüksége, hogy együttesen és meggyőzően tanúskodjunk az Evangélium üdvözítő erejéről.

Buzdítás az amerikai fiataloknak

Gazdag szombati programja végén este a fiatalokkal találkozott a Szentatya a New York-i Szent József Szeminárium sportpályáján. A találkozó az ifjúsági világnapok örömteli hangulatát idézte: a több mint 20 ezer fiatal, közöttük a keleti part mintegy 300 szeminaristája énekekkel, tapssal, zászlólengetéssel fogadta a pápát, aki viszonozva lelkesedésüket, programon kívül lement az emelvényről, hogy kezet szorítson néhányukkal. A fiatalok németül énekeltek a Szentatyának 81. születésnapja és pápasága kezdetének harmadik évfordulója alkalmából.

XVI. Benedek beszédében visszaemlékezett saját ifjúságára, amelyet a nácizmus tett tönkre. Ezután arról a „sötétségről” beszélt, amely még olyan sok embert beárnyékol. Szólt az alkoholizmus, a kábítószer, a fajgyűlölet, az erőszak, a szegénység csapásáról. A sötétség másik területe az igazság manipulációjának következménye. A pápa a szabadság értékének megóvására buzdította a fiatalokat, arra intve őket, hogy a szabadságot helyesen kell felhasználni, mindig az emberre vonatkozó igazság szem előtt tartásával.

Benedek pápa imája a Ground Zerónál

Vasárnap délelőtt fél tízkor a pápa autón közelítette meg a New York-i ikertornyok helyét Edward Egan bíboros kíséretében. Jelen volt a város polgármestere, Michael Bloomberg, New York és New Jersey kormányzói, David A. Paterson és John Corzine, valamint a tűzoltóság, a polgári védelem és a rendőrség, továbbá a sebesültek és az áldozatok rokonaiból álló huszonnégy fős csoport. A pápa először csöndes imába mélyedt egy címerével ellátott térdeplőn, amelyen távozása után az áldozatok hozzátartozói is egyenként imádkoztak. A Szentatya fohásza mindenkiért szólt, aki a szeptember 11-i tragédiában érintett. Gyertyát gyújtott emlékükre, majd szentelt vízzel megáldotta a helyet és a szertartás résztvevőit.

A Szentatya angolul így imádkozott:

„Ó, szeretet, együttérzés és kiengesztelődés Istene, fordítsd ránk tekintetedet, e sok vallási hitet és ­ha­gyományt képviselő népre, akik ma összegyűltünk ezen a helyen, mely hihetetlen erőszak és fájdalom színtere.

Kérjük, hogy jóságodban adj örök világosságot és békét mindazoknak, akik e helyen haltak meg, az első segítségnyújtók: tűzoltóink, a rendőrségi ügynökök, a vészhelyzet elhárítók, a hajókapitányság dolgozói, azokkal a ártatlan férfiakkal és nőkkel együtt, akik e tragédia áldozatául estek, csak azért mert 2001. szeptember 11-én ide szólította őket munkájuk és szolgálatuk.

Kérünk Téged, hogy könyörületedben hozz gyógyulást mindazoknak, akik szenvednek a sérülések és a betegség miatt, mert azon a napon itt voltak. Gyógyítsd a még gyászoló családok fájdalmát, és mindenkiét, akik szeretteiket vesztették ebben a tragédiában. Adj erőt nekik, hogy bátran és reménnyel telve folytassák életüket. (…)

Béke Istene, hozd el békédet erőszakos világunkba: hozz békét minden ember szívébe és a föld népei közé. Fordítsd szereteted útja felé azokat, akiknek szívét és elméjét felemésztette a gyűlölet. (…)

Vigasztalj és nyugtass meg minket, erősíts meg a reményben és adj bölcsességet és bátorságot, hogy fáradhatatlanul dolgozzunk egy olyan világért, amelyben a valódi béke és szeretet uralkodik a nemzetek között és mindenki szívében.”

Április 20-án véget ért az apostoli látogatás

Amerikai látogatásának utolsó állomásaként a Szentatya szentmisét mutatott be a New-York-i Yankee stadionban, mintegy 57 000 ember jelenlétében. Jelen volt Bill Clinton, az Egyesült államok volt elnöke, Hillary Clinton szenátor, Charles Schumer szenátor, George Pataki, valamint több politikus és közéleti személyiség.

A Kennedy repülőtéren Dick Cheney alelnök és közel 3000 ember búcsúztatta XVI. Benedeket, aki elmondta: „Nagy öröm volt számomra megtapasztalni az itteni katolikus közösség hitét és odaadását. Szívmelengető volt találkozni a keresztény közösségek és más vallások képviselőivel, és ismételten tiszteletemről és nagyrabecsülésemről biztosítalak benneteket.”

Háláját fejezte ki Bush elnöknek, hogy személyesen fogadta őt érkezésekor, és Dick Cheney alelnöknek, aki a búcsúztatásnál volt jelen, a polgári hatóságoknak, a szolgálattevőknek és az önkénteseknek Washingtonban és New Yorkban, akik előkészítették látogatását, és végül köszönetét fejezte ki Adrian Fenty washingtoni és Michael Bloomberg New York-i polgármestereknek.

Jókívánságait küldte ismételten a Baltimore-i Érsekségnek, valamint a New York-i, a Bostoni, Philadelphiai és a Lousville-i Egyházmegyéknek jubileumi évük alkalmából, a püspököknek és a püspöki konferencia munkatársainak. Köszöntötte a papokat, a diakónusokat, a szeminaristákat, fiatalokat és az Egyesült Államok minden hívét. Arra bátorította őket, hogy továbbra is legyenek örömteli tanúságtevői reményünknek, Krisztusnak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>