Cikkek listázása

Áprilisban az Amerikai Egyesült Államokba látogat a Szentatya

Beszédet mond a pápa az ENSZ közgyűlése előtt

Szerző: Papp Tamás

Fotó: Papp Tamás

Az Egyesült Államokban tölti születésnapját és megválasztásának harmadik évfordulóját XVI. Benedek pápa, aki április 15. és 20. között a tengerentúlra látogat. Washingtonban találkozik Bush elnökkel, majd felkeresi a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária tiszteletére emelt nemzeti bazilikát.
Az ország katolikus püspökei már 1847-ben azzal a kérelemmel fordultak IX. Piusz pápához, hogy a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Máriát az Egyesült Államok patrónájává avassa. Mint ismeretes, a pápa hét évvel később, 1854-ben hirdette ki a Szeplőtelen Fogantatás dogmáját. A 20. század elején Thomas Shahan püspök, az akkor huszonöt éves Amerikai Katolikus Egyetem rektora nagyszabású elgondolással kereste fel X. Piusz pápát. Az európai Szűz Mária-kegyhelyek mintájára egy nemzeti kegyhelyet álmodott meg, amelyben a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeinek kápolnái is helyet kapnának. A Szentatya lelkesen fogadta a tervet, és négyszáz dollár adománnyal maga is támogatta.

A templom alapkövét 1920. szeptember 23-án helyezték el. Az építkezés a II. világháború alatt és az azt követő években érthető okokból lelassult, majd 1953-ban új lendületet vett. Az ünnepélyes szentelési misét 1959. november 20-án mutatták be. A monumentális épület kék és aranyszínű kerámiával borított kupolája és magas tornya már messziről hívogatja a látogatót. A felkészült tekintet a kupola aranydíszeiben Szűz Mária attribútumait fedezi fel. A liliom a tisztaságra, a libanoni cédrus a Boldogasszony szentségére és szépségére utal; az elefántcsonttorony az erőt és a természetfeletti szeretetet fejezi ki; az egymásba ölelkező A és M-betű pedig az Ave Máriát jelenti.

A hatalmas templom oldalkápolnáiban jelenleg a világ tizenhét nagy Mária-szentélye kapott helyet. II. János-Pál pápa 1979. október 7-én kereste fel első ízben a templomot. A Chestochowai Szűznek szentelt kápolnában imádkozott. Most utóda, XVI. Benedek pápa az Altöttingi Nagyasszony kegyszobra előtt fog leborulni. Megtalálható még itt többek között a La Vang-i (vietnami), a Lourdes-i, a Fatimai, a Brezje-i, a Bistrica-i, a Guadeloupe-i, a La Salette-i és a Mariazelli Szűz kápolnája. Reményünk szerint hamarosan a Magyarok Nagyasszonya oltárát is kialakítják, mégpedig nem messze az amerikai szentek csarnokától, ahol Kateri Tekakwitha, Elisabeth Anne Seton, Frances Cabrini és Philippine Duchesne szobra, illetve VI. Pál pápa tiarája látható. Az altemplomba látogató zarándok felfedezheti Mindszenty József bíboros és az első amerikai magyar pap, Boehm Károly emlékplakettjét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>