Cikkek listázása

300 000 fiatal készül a júliusi sydney-i ifjúsági világtalálkozóRA

Tanúim lesztek

Szerző: VR, MK

Fotó: wyd2008.org

Az ausztráliai Sydney ad otthont a július 15. és 20. között megrendezendő XXIII. Ifjúsági Világtalálkozónak, amelyen mintegy 300 ezer fiatal vesz majd részt. A legtöbben Európából és az Egyesült Államokból jelentkeztek. A magas költségek és a hosszú út miatt azonban kevesebb spontán látogatóval lehet számolni, mint a 2005-ös kölni találkozó alkalmával. Ezért a magyar fiatalok számára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági napokat rendez Magyar Sydney néven Egerben a katolikus világeseménnyel párhuzamosan.
A világtalálkozóra – amelynek előkészületei nagy ütemben folynak – XVI. Benedek is ellátogat, hogy a fiatalokkal együtt tanúskodjon a Szentlélek erejéről a rendezvény mottójának szellemében: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek” (ApCsel 1,8).
Az Ifjúsági Világtalálkozó szervezőirodája bejelentette, hogy a pápa a korábbi tervekhez képest korábban, már július 13-án megérkezik Sydney-be. A világtalálkozó előtti napokban a Szentatya pihenni fog, és a helyi természeti szépségekkel ismerkedik. Biztonsági okokból a szálláshelyét nem hozzák nyilvánosságra. A pápa július 17-én, csütörtökön kapcsolódik be a világtalálkozó programjába. A csúcspont a vasárnapi szentmise lesz, ahová több százezer hívőt várnak.

Benedek pápa július 12-én kel útra Rómából, és 21-én tér vissza. Ez lesz a Szentatya kilencedik és eddigi leghosszabb külföldi útja.

Pápai SMS-ek: „Új utakra lépünk”

A Szentatya a sydney-i Ifjúsági Világtalálkozó ideje alatt rövid szöveges üzenetekkel fordul majd a részt vevő fiatalokhoz. „Új utakra lépünk, hogy kapcsolatot teremthessünk a mai fiatalokkal” – mondta ennek kapcsán Anthony Fisher püspök, a szervezőbizottság vezetője.

Az SMS-küldés az ausztráliai távközlési társaság, a Telstra jóvoltából válik lehetővé. A cég, amely egyúttal a világtalálkozó egyik szponzora is, kedvező csomagot kínál a mintegy 8000 önkéntes, 2000 pap, 3000 újságíró és a 225 000 zarándok kommunikációjának megkönnyítésére, ezenkívül a közvetítések és az internetszolgáltatás technikai feltételeit is biztosítja.

A világtalálkozó üzenetének terjesztésére a szervezők más médiumok felajánlásait is igénybe veszik: a sydney-i The Daily Telegraph és annak vasárnapi kiadása, a The Sunday Telegraph szintén hivatalos médiatámogatója a rendezvénynek.

Készüljünk együtt!

A világtalálkozóval párhuzamosan Egerben megrendezendő Magyar Sydney szervezői a 2005-ös kölni Ifjúsági Világtalálkozót megelőző felkészüléshez hasonlóan idén is lelki zarándokútra hívják a fiatalokat a találkozóig hátralévő időben. A lelki felkészülést segítő munkacsoport márciustól kezdve öt alkalommal állít össze „lelki csomagot” a Sydney-be vagy Egerbe készülő fiataloknak és közösségeiknek. Az egyes anyagok imádságokat, a Szentatya ifjúsághoz intézett üzeneteinek részleteit, elmélkedéseket, tanúságtételeket és a témák feldolgozásához különböző módszereket kínálnak.

Az anyagokból a fiatalok tájékozódhatnak a találkozó szervezésének aktuális helyzetéről, a programról, illetve a jelentkezéshez és a részvételhez szükséges tudnivalókról is.

A vállalkozó szellemű jelentkezőket minden hónapban totó várja. Ennek részletes feltételeit és a lelki csomagokat a www.eger2008.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>