Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

A Föld (Earth)

A globális felmelegedés okozta fenyegetés adja aktualitását ennek az egyébként Földünk örök szépségét hirdető természetfilmnek. A sarki jég egyre olvad, és hogy ez miért baj, az többek közt egy jegesmedvecsalád sorsán keresztül válik szemléletessé, de erről szól például a bálnaepizód is. Vannak persze állatok, amelyeket kevésbé érint még az ügy, ők vándorolnak az évszakokkal együtt, vagy éppen csak napi eledelüket keresgélik. A BBC filmje látványosan, bámulatos közelségből mutatja be az élővilág megannyi csodáját, gyakran alkalmazva filmes trükköket a természet változásainak bemutatására. Egy év pereg le a film másfél órája alatt, míg bejárjuk bolygónkat saroktól sarokig a trópusokon, sivatagokon és óceánokon át – szép, érdekes és felelősségtudatra felhívó alkotás.

A lefejezett kakas (Der geköpfte Hahn)

A fej nélkül csapkodó kakas nemcsak riasztó látvány, de a népi hiedelem szerint balszerencsét is hoz – kivéve, ha megtaláljuk hozzá a lecsapott fejét. A németül beszélő román film szerint az erdélyi szászság mindeddig hiába kereste azt a fejet: 800 évnyi történelemmel a hátuk mögött a II. világháború és a kommunizmus évtizedei elsodorták őket őseik földjéről. Az Eginald Schlattner önéletrajzi regénye alapján készült filmben Fogarason élő ifjú hőseink békés világa a nácizmus, a zsidóüldözés, a román nacionalizmus és a kommunizmus ideológiái között őrlődik fel néhány év leforgása alatt. Radu Gabrea alkotása méltó emléket állít egy mára csaknem eltűnt nemzetiségnek, de legnagyobb erénye, hogy emberileg átélhetően mutatja be, hogyan zajlottak a jól ismert háborús folyamatok a világnak egy kevéssé szem előtt lévő zugában.

Pénzhamisítók (Die Fälscher)

Nem annyira köztudott, de a németek a II. világháború alatt gazdaságilag is megpróbálták megdönteni nyugati ellenségeik hatalmát – e célból 1942-ben nagyszabású és államilag támogatott pénzhamisításba kezdtek, amit a koncentrációs táborok lakóinak kihasználásával vittek véghez: a zsidó származású festőket, grafikusokat, nyomdászokat a sachsenhauseni táborba vitték, ahol főleg angol fontot és amerikai dollárt hamisíttattak velük. Főhősünk, Salomon Sorowitsch, a hivatásos pénzhamisító is ennek az úgynevezett Berhard-műveletnek a résztvevője, melynek során nemcsak a nácikkal, de sorstársaival és saját magával is meg kell küzdenie. A mű idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte.

Bahrtalo! (Jó szerencsét!)

„Bahrtalo!”, azaz „Jó szerencsét!” – kiáltja oda boldog-boldogtalannak jártában-keltében Gábor Lajos, azaz Lali, az erdélyi cigány ember, aki barátjával, az erdélyi magyar Boros Lóránd „Lórival” járja az országot és a világot – hiszen az afféle modern Stan és Panként működő kicsi tömzsi és a hórihorgas nyurga kalandozásai során Erdélyen és Magyarországon kívül Bécsbe, de még Egyiptomba is eljut. Utazásaik során sokféle szorult, ám vicces helyzetbe keverednek (mivel folyton támad egy „jó” ötletük), de valahogy mindig sikerül mindent megúszniuk. S habár igen sokszor hagyják el szájukat válogatott és cifra káromkodások, Lakatos Róbert dokumentum-játékfilmjének két hősét lehetetlen nem szeretni.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>