Cikkek listázása

Mayer Mihály megyés püspök a papságról és korunk kihívásairól

Jézussal az úton

Szerző: Pécsi Egyházmegyei Sajtóiroda

A napokban jelent meg a Kairosz Kiadó gondozásában a Miért hiszek? sorozat 47. kötete. Ebben a könyvben Haider Márta megyés főpásztorunkkal, Mayer Mihály pécsi püspökkel beszélget hivatásról, püspöki feladatokról és a bennünket körülvevő világ kihívásairól.
A megyés püspök kiemeli, hogy a papi hivatás három területe szorosan összekapcsolódik, Krisztus messiási küldetését példázva. Ez a három terület pedig a királyi, prófétai és papi feladatkör. A királyi feladatkörben jelenik meg a pap szervező, emberi igényeket meglátó, karitatív segítséget nyújtó tevékenysége. A prófétai szolgálatban a pap Isten üzenetét továbbítja az embereknek. A papi szolgálat által pedig Krisztus élete válik jelenvalóvá és hatékonnyá minden kor embere számára. A pap így lesz alter Christus, azaz Krisztus képmása, jele, megjelenítője ebben a világban.

A főpásztor ezt követően annak a világnak kihívásairól beszél, amelyben élünk. Itt elsősorban azt emeli ki, hogy a pap feladata az emberek szolgálata és azok belső formálása, átalakítása, ami azt jelenti, hogy az embert kell megváltoztatni, nem pedig az Istent kell az emberekhez alakítani. A papnak tehát nem a szekularizált világ szószólójának kell lennie, hanem az Isten szavát kell közvetítenie egy olyan világban, amely tele van tévedésekkel, csúsztatásokkal, hazugságokkal.

A diktatúra időszakában a papság volt az egyetlen, amely fel merte vállalni, hogy kiáll az igazság mellett. Az Egyház ma, a megkérdőjelezendő ideológiai divatban is meri vállalni, hogy az igazságnak van objektivitása, az erkölcsnek normái, az embernek pedig nem csak jogai, hanem kötelességei is. Mi vagyunk azok, akik a vad piacgazdaság alternatívájaként a szociális piacgazdaságot hangsúlyozzuk, a politikai lobbik hatalmi és érdekharcában a nemzet szellemi és lelki érdekeit is felmutatjuk – emeli ki a megyés püspök.

Mayer Mihály beszél a keresztény közélet nagy kérdéseiről is. A hatalmon lévők szolgálatáról, az erkölcsről, amely felette áll a politikai erkölcsnek, az Egyházban szolgálatot teljesítők feladatáról, amelyet sokszor bélyegeznek úgy, hogy az Egyház beleavatkozik a politikai kérdésekbe, valamint a vallás liberális értelmezéséről és ennek bírálatáról.

Megyés püspökünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Justitia et Pax Bizottságának püspök elnöki tisztét is betölti. Ez a bizottság az igazságosság és a béke kérdéseit hivatott vizsgálni a mai társadalomban. Ezzel kapcsolatban a püspök beszél az Egyház szociális tanításáról, amelynek alappillére a szolidaritás, az elesettek segítése. Végül korunk nagy kihívásairól szól, arról, hogy aki Krisztus mellett kötelezi el magát, annak szemben kell úsznia az árral, vállalva Krisztus értékrendjét még akkor is, ha ezért maradisággal vádolják. De van reményünk, amely túlmutat ezen a világon, hiszen Isten szeretete felszítja a vágyat a lelkünkben a végtelenre és az igazi boldogságra.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>