Cikkek listázása

Mayer Mihály megyés püspök a papságról és korunk kihívásairól

Jézussal az úton

Szerző: Pécsi Egyházmegyei Sajtóiroda

A napokban jelent meg a Kairosz Kiadó gondozásában a Miért hiszek? sorozat 47. kötete. Ebben a könyvben Haider Márta megyés főpásztorunkkal, Mayer Mihály pécsi püspökkel beszélget hivatásról, püspöki feladatokról és a bennünket körülvevő világ kihívásairól.
A megyés püspök kiemeli, hogy a papi hivatás három területe szorosan összekapcsolódik, Krisztus messiási küldetését példázva. Ez a három terület pedig a királyi, prófétai és papi feladatkör. A királyi feladatkörben jelenik meg a pap szervező, emberi igényeket meglátó, karitatív segítséget nyújtó tevékenysége. A prófétai szolgálatban a pap Isten üzenetét továbbítja az embereknek. A papi szolgálat által pedig Krisztus élete válik jelenvalóvá és hatékonnyá minden kor embere számára. A pap így lesz alter Christus, azaz Krisztus képmása, jele, megjelenítője ebben a világban.

A főpásztor ezt követően annak a világnak kihívásairól beszél, amelyben élünk. Itt elsősorban azt emeli ki, hogy a pap feladata az emberek szolgálata és azok belső formálása, átalakítása, ami azt jelenti, hogy az embert kell megváltoztatni, nem pedig az Istent kell az emberekhez alakítani. A papnak tehát nem a szekularizált világ szószólójának kell lennie, hanem az Isten szavát kell közvetítenie egy olyan világban, amely tele van tévedésekkel, csúsztatásokkal, hazugságokkal.

A diktatúra időszakában a papság volt az egyetlen, amely fel merte vállalni, hogy kiáll az igazság mellett. Az Egyház ma, a megkérdőjelezendő ideológiai divatban is meri vállalni, hogy az igazságnak van objektivitása, az erkölcsnek normái, az embernek pedig nem csak jogai, hanem kötelességei is. Mi vagyunk azok, akik a vad piacgazdaság alternatívájaként a szociális piacgazdaságot hangsúlyozzuk, a politikai lobbik hatalmi és érdekharcában a nemzet szellemi és lelki érdekeit is felmutatjuk – emeli ki a megyés püspök.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>