Cikkek listázása

Beszélgetés a felvidéki Házas Hétvége Mozgalomról

A cserépedényben őrzött kincs

Szerző: Jakubecz Márta

A felvidéki Házas Hétvége Mozgalomba mintegy 180 házaspár, 15 pap, 4 szerzetesnővér és 2 szerzetestestvér tartozik. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök is elvégezte a hétvégét, nagyon pozitívan viszonyul hozzá, és támogatja a lelkiséget, amelyről az egyik felvidéki alapítóval, dr. Szlávik Antal plébánossal, egyházjogásszal beszélgettünk.
– Miért tartotta szükségesnek, hogy elindítsa a szlovákiai magyarok körében a Házas Hétvége Mozgalmat?

– A Házas Hétvége Mozgalmat már akkor kerestem, amikor még nem is hallottam róla. Szentantal-Bacsfa volt az első plébánosi helyem. Már a papi pályám kezdetén megtapasztaltam, hogy a házasságot „cserépedényben őrzik” a párok, sok veszély leselkedik rájuk, és ez az edény bármikor széttörhet. A válások száma nőttön-nőtt. Sokan, akik nagy szerelemben kötöttek házasságot, néhány év múlva elváltak. Hiába volt a gondos jegyesoktatás, az ünnepélyes, hét falura szóló esküvő és lakodalom, a párok mégis gyakran elváltak. Úgy éreztem, hogy a papi munkám fölösleges ezen a téren. Sokat beszélgettünk erről a szomszéd plébánossal, Pati Ferenc premontrei atyával, aki hasonlóan látta dolgokat, mint én, és együtt kerestük a megoldást. Tudtuk, valamit tenni kell a házaspárokért, hogy ne menjenek tönkre olyan gyakran a házasságok. Valamilyen egyházi szervezet, társulat, mozgalom után kutattunk. Az Úr segített, hogy meg is találjuk. 1993 elején mindketten részt vettünk Füzéren egy lelkigyakorlaton, melyet Ács István püspök atya és Beőthy Tamás jezsuita atya tartott fiatal papoknak. Ott hallottunk először a Házas Hétvégéről. 1993 őszén vettünk részt ilyen hétvégén Szentendrén. Örömünkben felkiáltottunk: „Ezt kerestük! Ez az a módszer, amivel segíthetünk a házaspároknak, hogy ne menjen tönkre a házasságuk. Ezt át kell hoznunk hozzánk is!” A következő év elején továbbképzésen voltunk, majd párokat küldtünk hétvégére Magyarországra. 1995 tavaszától már Szlovákiában is működik a Házas Hétvége. Nagyon sokat segítettek nekünk ebben a magyarországi hétvégés atyák és párok. Köszönet nekik érte!

– Melyek a „visszatérő”, rendszeres rendezvényeik?

– A Házas Hétvégének jól kidolgozott programjai vannak. A jelentkező házaspár egy hétvégén vesz részt, mely lelkigyakorlatszerű program, itt ismeri meg a Házas Hétvége lelkiségét. Ezután el tudja dönteni, hogy folytatja-e a kapcsolatot ezzel a közösséggel. További programok következnek, általában havi, most már rövidebb lélegzetű összejövetelek. Más speciális, rövidebb vagy hosszabb időtartamú rendezvényeink is vannak. A hosszú hétvégés programjainkat Egyházgellén tartjuk, a lelkigyakorlatos-házban, a rövidebb havi programokat pedig hat területen szoktuk tartani, ahol a legtöbb pár lakik: Szenc, Somorja, Dunaszerdahely, Hidaskürt, Érsekújvár, valamint Komárom és környéke.

– Kik segítik munkáját?

– A papok közül most Puss Sándor jezsuita atyával működünk együtt a szervezésben. Van egy felelős házaspár, Szerda Laci és Valika Nagyszarváról, akikkel együtt szervezzük, vezetjük a mozgalmat. Sokat tesznek a mozgalomért, mélyen értik annak mondanivalóját, üzenetét. A team-párok csoportja szintén elkötelezett csoport, akik segítik a munkánkat, mindenben számíthatunk rájuk.

– Milyen az együttműködésük a többi szlovákiai családmozgalommal? Voltak-e, lesznek-e közös rendezvényeik?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>