Cikkek listázása

Vándorbiblia szeged-csanádi családoknál

Vegyük, olvassuk!

Szerző: Marton Árpád

Az ágostoni hívás a Biblia Éve kapcsán hangzott fel a szervezők lelkében: váljon Isten szentírási igéje a megtestesült Ige személyes követévé, amely által az ajtó előtt zörgető Krisztus lép be a keresztény családok mindennapjaiba, otthonába. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda által felkarolt, követésre érdemes kezdeményezés módszere könnyen átvehető: az egyházmegye területén élő, korábbi programokban aktivitást tanúsított keresztény családok feltérképezését és a szükséges kapcsolatfelvételt követően a szervezők négy útvonalat jelöltek ki, amelyeken négy Szentírás körbejárja az egyházmegyét.
Az Írás mellé igeliturgikus naptárat, a családi szentírásolvasáshoz és elmélkedő imádságokhoz összeállított kísérőfüzetet és részletes útvonaltervet mellékeltek a szervezők – utóbbit a településenként kiválasztott programfelelősök számára meghagyott azon lehetőséggel, hogy érdeklődés esetén szabadon bővítsék a programba bekapcsolódó családok körét, esetleg újabb településeket is bevonva az imaláncba.

A Vándorbiblia három napot tölt minden meglátogatott család körében. A közösen átelmélkedett három napot követően a család személyes látogatással juttatja el a Vándorbibliát következő állomására, így az imádságos szentírásolvasás elevenítő lángja családról családra terjed, megerősítve és megszentelve a családközösségek, ezáltal pedig a helyi egyház összetartozását. A program lelki gyümölcseiről az őszi egyházmegyei családnapon, novemberben adnak majd számot egymásnak a résztvevők.

– Családpasztorációs munkacsoportunk minden évben keresi azt a módot, miként szólíthatnánk meg a leghatékonyabban az egyházmegye híveit, miként segíthetnénk hozzá lelki feltöltődéshez a családcsoportokat – avat be a Vándorbiblia keletkezésébe Berta Árpád, a családpasztorációs munkacsoport tagja. A budapesti Városmisszió imaháttereként működő Vándor Evangélium kezdeményezésből eredeztethető program legnagyszerűbb vonása, hogy személyes kapcsolatot teremt a családok között, miközben Isten igéje jut el otthonaikba. Manapság, amikor közösségeink megmaradását rendkívül erős és kártékony külső hatások veszélyeztetik; a családokat fenyegető viharok közepette a Vándorbiblia életet vihet a családokba és a családközösségekbe is. Csongrádon például előkészített listákkal vártak bennünket a plébániai családcsoport tagjai, és biztos vagyok benne, hogy a Vándorbiblia közös lelki tapasztalatainak birtokában a lista jó szolgálatot tesz majd egyéb családi és plébániai programok megvalósításában is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>