Cikkek listázása

Az orosz ortodox és római katolikus párbeszéd fejlődése

Együtt felmutatni a keresztény gyökereket

Szerző: Kránitz Mihály

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája 2008. május 29-én dolgozószobájában fogadta Walter Kasper bíborost, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács elnökét. A nem hivatalos látogatás komoly haladást jelent az orosz ortodox-katolikus párbeszédben. Az immár rendszeresnek mondható találkozók lehetővé teszik a két fél hagyományainak jobb megismerését és az egyházak közötti kapcsolattartás folytonosságát, mivel olyan közös és kiaknázatlan lehetőségek állnak a keresztény hívek előtt, melyeket Európa és a világ jobbá tétele érdekében fel kell ismerni és összefogással meg lehet valósítani.
A Római Katolikus Egyház és az ortodoxia párbeszéde hosszú évszázadokon át háttérbe szorult. Csak a 20. században erősödtek fel a közeledést támogató törekvések. Bár az 1989 és 1991 között lezajlott társadalmi-politikai változások nagymértékben szabaddá tették az egyházak mozgásterét, ez mégsem vezetett nagyobb egyetértésre, inkább a bizalmatlanság légköre alakult ki a prozelitizmus, vagyis a hittérítés vádja miatt.

Nevezetes 1978-ban Nikodém szentpétervári és novgorodi pátriárka látogatása a moszkvai pátriárka képviseletében I. János Pál pápánál és váratlan halála Rómában. II. János Pál pápa találkozása 1978-ban I. Dimitriosz pátiárkával (1972-1991) új lendületet adott a közeledésnek, létrehozták a püspökökből és teológusokból álló Teológiai Vegyes Bizottságot.

Az ortodoxok irányába tett nemes gesztus volt Cirill és Metód Európa társvédőszentjévé nyilvánítása Szent Benedek mellé 1980-ban, s az 1100 éves evangelizációs munkájukról, valamint a kijevi Oroszország megkeresztelkedésének ezeréves évfordulójáról való megemlékezés 1988-ban.

II. Alekszij pátriárkával való két eredménytelen találkozási kísérlete (1996, Pannonhalma; 1997, Heiligenkreuz) után II. János Pál pápa 1999. május 7. és 9. között sikeres látogatást tett az ortodox többségű Romániában, Theoktiszt pátriárkánál, majd grúziai látogatása (1999. november 8–9.) során először keresett fel egy volt szovjet államot és találkozott II. Ilja ortodox katholikosszal. Walter Kasper moszkvai látogatását még 2002 februárjában tervezték, de a patriarkátus lemondta, mert II. János Pál pápa nem sokkal előbb egyházmegyévé nyilvánított négy oroszországi apostoli kormányzóságot.

Jelentős ökumenikus találkozó színhelye volt a 2000. év vigíliáján Moszkva, ahol katolikus, ortodox és protestáns képviselők találkoztak a moszkvai patriarkátus szervezésében 1999. november 23. és 25. között. Ez már a harmadik ilyen találkozó, az első kettő Moszkvában (1994-ben) és Minszkben (1996-ban) volt. Az összejövetel elnöke Szmolenszk és Kalinyingrád metropolitája, Cirill volt. A Katolikus Egyházat Edward Idris Cassidy bíboros, az ekkor még érsek-titkár Walter Kasper és Tadeusz Kondrusiewicz érsek, a protestáns közösségeket pedig a baptista Petr Konowalczik pásztor képviselte.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>