Cikkek listázása

Neumayer Katalin, a Magyar Kurir főszerkesztője

Mindennek tudok örülni…

Szerző: Körössy László

Fotó: Török Viktória

Kereszténységüket a közéletben is nyíltan vállaló, hitvalló embereket bemutató sorozatunkban szeretnénk megmutatni néhány egyházi-közéleti ember személyiségének kevésbé ismert vonásait. Kérdéseinkre ezúttal Neumayer Katalin, a Magyar Kurir főszerkesztője válaszol.
– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Több mindennek tudok örülni, apró dolgoknak is: egy jól sikerült családi vagy társasági összejövetelnek, egy-egy jó beszélgetésnek, szép zenének, vagy éppen egy-egy virágba borult gyümölcsfának… Ha azt látom, hogy mindez másnak is örömet szerez, akkor még jobban érzem magam.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Ha megpróbálunk odafigyelni arra, akivel jót akarunk tenni, és azt adjuk neki, amire valóban szüksége van akár lelki, akár fizikai értelemben. Tehát nem „rohanjuk le” szeretetünkkel, prédikációinkkal, „bezzeg-példálózásokkal”, vagy olyan dolgokkal, amelyekre igazából nincs is szüksége.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– A tisztánlátás, a jó és a rossz megkülönböztetése, őszinteség és türelem – talán erre volna – legalábbis morális szempontból – a legnagyobb szükség társadalmunkban.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a férfiakban?

– A határozottságot, a kezdeményezőkészséget, a felelősségvállalást.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Azt gondolom, és ezt mások visszajelzései is igazolják, hogy elég türelmes vagyok másokkal, képes vagyok arra, hogy beleéljem magam mások helyzetébe, hagyom, hogy érvényesüljenek a jó ötletek.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Talán az előbbiekből is következik, hogy igen nehezen tudok nemet mondani, az „asztalra csapni” akkor, amikor pedig szükséges lenne, és talán kevesebb bennem a kezdeményező- és szervezőkészség. Sokszor elfog a kishitűség is: képes leszek-e úrrá lenni a rám váró nehézségeken, feladatokon. Ez néha passzívvá, visszahúzódóvá tesz.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– A hit, a hitre való képesség, aminek ajándékát megkaptam Istentől, és ami sok-sok bizonytalanság és kétkedés mellett is átsegített már a nehézségeken.

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>