Cikkek listázása

Dr. Fejérdy Gábor a homeopátiáról

Homeopátia: gyógyszer vagy placebó?

Szerző: b.z.

A Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete 2008 januárjában tartotta soron következő ülését, melynek témája a homeopátia volt. Erről a különös módszerről kérdeztük dr. Fejérdy Gábort, az egyesület elnökét.
– Mi is a homeopátia?

– A homeopátia az „alternatív”, komplementer, holisztikus, újabban integratív gyógyászatnak talán az egyik legdivatosabb, ugyanakkor a legvitatottabb formája. A természet adta gyógylehetőség hosszú tapasztalaton alapul, manapság azonban a legkülönbözőbb dolgokat illetik azonos névvel, nem kis homályt teremtve ezzel a témában. Talán két lényeges részre bontható a természetgyógyászat mint olyan. Egyik a gyógynövények, természetes anyagok alkalmazása, a másik nagy csoport alapja pedig a keleti vallásosságból eredő, egyfajta szellemi háttérrel történő tevékenység (a benne rejlő „energia” racionálisan és természettudományosan megfoghatatlan). A homeopátia görög eredetű kifejezés, magyarul talán úgy lehetne lefordítani: hasonszenvi gyógymód. Ennek lényege a „similia similibus curantur”, azaz „a hasonló hasonlót gyógyít” elv. Bár szeretik visszavezetni Hippokratész (Kr. e. 460-370) és Paracelsus (Kr. u.1493-1542) idejére, megalapítása valójában C. S. Fridrich Hahemann (1755-1843) lipcsei orvos nevéhez fűződik, aki kiábrándult korának gyógyítási módjaiból.

– Van-e bármiféle racionális alapja a homeopátiának?

– A hasonlót hasonlóval alapelv nem egészen állja meg a helyét a tudományos orvoslásban, hiszen egy egyszerű példával élve, a hasmenésre sem hashajtót adunk. Ráadásul a hígítás olyan nagy mértékű, hogy végeredményben a hígított oldat az eredeti anyagból molekulányit sem tartalmaz. Egy harmincszoros hígítás az eredeti anyag 1031-szeres hígítását jelenti. Ennek szemléltetésére egy közismert példa: ha egy köbcentiméter víz 15 cseppet tartalmaz, ez a szám nagyobb, mint egy, a Föld méretét ötvenszeresen meghaladó konténert megtöltő vízcseppek száma. Tegyük fel, hogy egy csepp piros festéket helyezünk ebbe a konténerbe, és azt egyenlően szétosztjuk benne. A homeopátia „infinitezimális törvénye” azzal egyenértékű, hogy kijelentjük: minden csepp víz, amelyet ezután a konténerből veszünk, tartalmazni fogja a „pirosság lényegét”. Ez abszurd. Ellene mond a tudományos tapasztalatnak is, nevezetesen: hogy a nagyobb dózis hatékonyabb, erősebb hatást eredményez. A homeopátia hívei szerint nem is lehet az ő anyagaik hatékonyságát ilyen egyszerű módon magyarázni, hanem arra a magasabb kvantummechanikai összefüggések fognak majd megoldást adni, melyeket még egyáltalán nem ismer a tudomány. Mások a víz elektromagnetikus emlékezetét hívják segítségül, amit sajnos még nem bizonyított semmilyen kutatás. Bárhogyan is nézzük, természettudományos szempontból a homeopátiás szerek többsége egyszerű víz, alkohol vagy tejcukor. Azért a gyógyszeriparban rejlő üzletet se felejtsük el! Csak egy egyszerű, sokak által ismert példa: egy gyakran használt homeopátiás gyógyszer, az Oscillococcinum kacsamájból készül, C200 hígításból. Forgalma az USA-ban évente 20 millió dollárnyi. A hígítás akkora, hogy elegendő minden évben csak egyetlen kacsát leölni, hogy ellássa a teljes Egyesült Államokat. Ez az állat tehát a húszmillió dollárt érő kacsa. A homeopátia elmélete szerint nem a kémiai anyagok gyógyítják meg a betegséget, hanem az életerőnek nevezett szellemi hatalom. Az orvosságok arra vannak fölkészítve, hogy szellemi hatalom hordozói legyenek. Ez pedig ugye erősen ellentétben áll a keresztények hitével.

– Vajon miért vonzza mégis az embereket?

– A homeopátia megjelenik a közvéleményben, de az emberek többsége nem tudja, mit is jelent ez pontosan, és összekeveri mindennel. Gyógyfüveket ért alatta, pedig az teljesen más. Gyakran használják a természetgyógyászatot és a homeopátiát szinonimaként, holott semmi köze a kettőnek egymáshoz. Az alkalmazás elterjedésében nagy szerepet játszik az emberek hiszékenysége, és vannak, akik ezt kihasználják. Ugyanakkor azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy létezik a rossz, aki igyekszik eltávolítani az embert az Istentől.

– Mint katolikus orvos miért ellenzi a homeopátiás készítmények használatát?

– A mai tudományos álláspont szerint és erkölcsileg is felelőtlenség egy hatóanyag nélküli dologra azt mondani, hogy ez hatni fog. Ha mégis megteszi az orvos, manipulálja a beteget. Másrészt, aki homeopátiás szert szed, becsapja az orvost és önmagát is. Amerikai és brit vizsgálatok az evidenciákon alapuló dolgokat próbálták vizsgálni, és kiderült, hogy homeopátiás gyógyszert szedni olyan, mintha egy pohár desztillált vizet adnánk a betegnek. Nincs benne semmilyen hatóanyag. Az más kérdés, hogy az ember saját belső lelkiereje nagyon sokat tud segíteni azon, hogyan viseli a szenvedést, hogyan hangolódik rá. Ez létezik, de ehhez nem kell orvosság. Ha azonban valakinek például asztmás rohama van, és egy hatóanyag nélküli szert adok neki, akkor abba az illető bele is halhat. Ha tudom, hogy létezik hatékony gyógymód, nem alkalmazhatok mást. Mindezt figyelembe véve egy katolikus orvos legfőbb célja a beteg ember üdvössége. Vagyis a gyógyításnak az örök életre kell irányulnia, nem csak a pillanatnyi jólétre. Nem mi vagyunk az urai az életnek, ezt el kell fogadnunk. A homeopátia azonban sosem fogadja el az emberi korlátokat.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>