Cikkek listázása

Dr. Fejérdy Gábor a homeopátiáról

Homeopátia: gyógyszer vagy placebó?

Szerző: b.z.

A Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete 2008 januárjában tartotta soron következő ülését, melynek témája a homeopátia volt. Erről a különös módszerről kérdeztük dr. Fejérdy Gábort, az egyesület elnökét.
– Mi is a homeopátia?

– A homeopátia az „alternatív”, komplementer, holisztikus, újabban integratív gyógyászatnak talán az egyik legdivatosabb, ugyanakkor a legvitatottabb formája. A természet adta gyógylehetőség hosszú tapasztalaton alapul, manapság azonban a legkülönbözőbb dolgokat illetik azonos névvel, nem kis homályt teremtve ezzel a témában. Talán két lényeges részre bontható a természetgyógyászat mint olyan. Egyik a gyógynövények, természetes anyagok alkalmazása, a másik nagy csoport alapja pedig a keleti vallásosságból eredő, egyfajta szellemi háttérrel történő tevékenység (a benne rejlő „energia” racionálisan és természettudományosan megfoghatatlan). A homeopátia görög eredetű kifejezés, magyarul talán úgy lehetne lefordítani: hasonszenvi gyógymód. Ennek lényege a „similia similibus curantur”, azaz „a hasonló hasonlót gyógyít” elv. Bár szeretik visszavezetni Hippokratész (Kr. e. 460-370) és Paracelsus (Kr. u.1493-1542) idejére, megalapítása valójában C. S. Fridrich Hahemann (1755-1843) lipcsei orvos nevéhez fűződik, aki kiábrándult korának gyógyítási módjaiból.

– Van-e bármiféle racionális alapja a homeopátiának?

– A hasonlót hasonlóval alapelv nem egészen állja meg a helyét a tudományos orvoslásban, hiszen egy egyszerű példával élve, a hasmenésre sem hashajtót adunk. Ráadásul a hígítás olyan nagy mértékű, hogy végeredményben a hígított oldat az eredeti anyagból molekulányit sem tartalmaz. Egy harmincszoros hígítás az eredeti anyag 1031-szeres hígítását jelenti. Ennek szemléltetésére egy közismert példa: ha egy köbcentiméter víz 15 cseppet tartalmaz, ez a szám nagyobb, mint egy, a Föld méretét ötvenszeresen meghaladó konténert megtöltő vízcseppek száma. Tegyük fel, hogy egy csepp piros festéket helyezünk ebbe a konténerbe, és azt egyenlően szétosztjuk benne. A homeopátia „infinitezimális törvénye” azzal egyenértékű, hogy kijelentjük: minden csepp víz, amelyet ezután a konténerből veszünk, tartalmazni fogja a „pirosság lényegét”. Ez abszurd. Ellene mond a tudományos tapasztalatnak is, nevezetesen: hogy a nagyobb dózis hatékonyabb, erősebb hatást eredményez. A homeopátia hívei szerint nem is lehet az ő anyagaik hatékonyságát ilyen egyszerű módon magyarázni, hanem arra a magasabb kvantummechanikai összefüggések fognak majd megoldást adni, melyeket még egyáltalán nem ismer a tudomány. Mások a víz elektromagnetikus emlékezetét hívják segítségül, amit sajnos még nem bizonyított semmilyen kutatás. Bárhogyan is nézzük, természettudományos szempontból a homeopátiás szerek többsége egyszerű víz, alkohol vagy tejcukor. Azért a gyógyszeriparban rejlő üzletet se felejtsük el! Csak egy egyszerű, sokak által ismert példa: egy gyakran használt homeopátiás gyógyszer, az Oscillococcinum kacsamájból készül, C200 hígításból. Forgalma az USA-ban évente 20 millió dollárnyi. A hígítás akkora, hogy elegendő minden évben csak egyetlen kacsát leölni, hogy ellássa a teljes Egyesült Államokat. Ez az állat tehát a húszmillió dollárt érő kacsa. A homeopátia elmélete szerint nem a kémiai anyagok gyógyítják meg a betegséget, hanem az életerőnek nevezett szellemi hatalom. Az orvosságok arra vannak fölkészítve, hogy szellemi hatalom hordozói legyenek. Ez pedig ugye erősen ellentétben áll a keresztények hitével.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>