Cikkek listázása

Az egykori miniszterelnök, Tony Blair katolikus lett

Anglikánból katolikus

Szerző: Bókay László

Karácsony előtt jelentette be a volt brit kormányfő szóvivője, hogy Tony Blair hivatalos egyházi aktus keretében áttért a katolikus hitre családja jelenlétében. Az ünnepi szentmisére a Westminsteri Érsekség rezidenciájának kápolnájában került sor.
A hivatalából tíz év után júniusban leköszönt Blair áttérése nem volt váratlan és előzmények nélküli. Az egykori brit kormányfő felesége, a sztárügyvéd Cherie Booth katolikus, és a házaspár négy gyermeke is ebben a hitben nevelkedik. Az utóbbi években Tony Blair is rendszeresen elkísérte családját katolikus misékre, és gyakran felmerült a sajtóban, hogy maga is áttérni készül. Erre utalt az is, hogy Blairt többször látták családja nélkül is a londoni Westminster-katedrálisban. Tony Blair áttérési szándékát a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal azonban mindaddig rendre cáfolta, amíg a politikus hivatalban volt. Ez politikai szempontból érthető is, hiszen az áttérés komoly belpolitikai következményekkel járhatott volna például az észak-írországi rendezéssel kapcsolatban, mert egy katolikus kormányfő bizalmi válságot okozhatott volna a koronahű északír protestáns közösségen belül. Miután Blair tavaly június végén távozott posztjáról, belpolitikai meggondolások már nem hátráltatták áttérését. Blair valószínűleg már korábban is áttért volna, ha nem ő az ország miniszterelnöke. Bizonyára azért is várt ezzel a lépéssel, mert katolikus vallása gondokat okozhatott volna kormányfői teendőinek ellátásában is, hiszen az anglikán egyház püspökeit a miniszterelnök nevezi ki.
Tony Blair néhány nappal hivatalos lemondása előtt elutazott a Vatikánba, ahol fogadta őt XVI.  Benedek pápa. Miniszterelnöki búcsújának ez volt az utolsó állomása. A találkozó első részében, melyről a Szentszék közleményt is kiadott, „különösen érzékeny kérdésekről” esett szó, köztük a közel-keleti helyzetről, az Európai Unió jövőjéről és egy bizonyos, Nagy-Britanniában a közelmúltban elfogadott törvényről. Sajtóértesülések szerint a brit kormánynak azt a döntését takarta ez a mondat, amely katolikus örökbefogadási intézmények számára nem teszi lehetővé meleg párok diszkriminációját. A vatikáni közlemény „őszinte eszmecseréről” szólt, amely finoman szólva gyakran jelenti a pápai kritika megfogalmazását. Blair még hivatali idejében alaposan feldühítette a katolikus egyház híveit azzal, hogy legalizálta a homoszexuálisok élettársi kapcsolatát, és lehetővé tette, hogy gyermeket fogadjanak örökbe. Ráadásul nyíltan támogatta az őssejtkutatásokat, azt viszont nem, hogy rövidítsék le azt az időtartamot, amíg még elvégezhető az abortusz. XVI. Benedek pápa következetesen ellenezte Blair felfogását az iraki háborúval kapcsolatban is.
Federico Lombardi vatikáni szóvivő az egykori miniszterelnök áttérését hosszú és komoly megfontolás eredményeként kommentálta, mely jó hír, és a Szentszék örömére szolgál.
 Az angliai és walesi katolikus egyház feje, Cormac Murphy-O’Connor érsek az esemény után így nyilatkozott: „Nagyon boldogan látom és fogadom Tony Blairt a Katolikus Egyházban. Hosszú ideje rendszeresen jár szentmisére családjával, és az utóbbi hónapokban komoly előkészületekkel várta az ünnepélyes alkalmat. Imáimban érte, feleségéért és családjáért fohászkodom ebben az örömteli pillanatban, akikkel együtt járja a hit útját”.
Tony Blair áttérésének idején hozta a brit sajtó azokat a statisztikai adatokat, melyekből kiderül, hogy ma már Nagy-Britanniában a katolikusok száma meghaladja az anglikánokét. Négy évszázad után így az anglikán egyház elveszítette vezető szerepét a szigetországban. A statisztikák szerint az anglikán egyház vasárnapi istentiszteletein résztvevők száma 2000 óta húsz százalékkal csökkent. A katolikus egyház befolyásának növekedése a kelet-európai és afrikai bevándorlók számának növekedésével magyarázható.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>