Cikkek listázása

Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma

A párbeszéd és a közjó szolgálatában

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: MK

A II. Vatikáni Zsinat után az Egyház a világgal és a különböző felfogású emberekkel folytatott párbeszéde jeleként hozta létre a Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Bizottságot, amely később pápai tanáccsá alakult. Létrejöttének célja nem csupán a társadalmi problémák, a béke, a társadalmi igazságosság kérdéseinek tanulmányozása, illetve konferenciák szervezése. A tanács konkrét állásfoglalásokat fogalmaz meg és tanácsokat is próbál adni a konfliktusok kezelésére, szorosan együttműködve a Szentszék diplomáciai testületével. II. János Pál pápa felkérésére a pápai tanács elkészítette mindezek összegzéseként Az Egyház társadalmi tanításának kompendiumát, amely 2007 decemberében jelent meg magyar nyelven.
„Az Egyház társadalmi tanítása nem »harmadik út« a liberális kapitalizmus és a marxista kollektivizmus között, sem pedig egy olyan lehetséges alternatíva, amely más, nem annyira ellentétes megoldások kezelésére nyújt lehetőséget, hanem önálló, minden tekintetben sajátos út. …az emberi lét – mind a társadalomban, mind a nemzetközi síkon tapasztalható – bonyolult összefüggéseinek pontos megfogalmazása a hit és az egyházi hagyomány fényében. …előadása és terjesztése evangéliumi küldetés, amely az Egyház sajátja” – írta II. János Pál Sollicitudo rei socialis kezdetű körlevelében. A most megjelent kompendium ezen irányelvek mentén készült, az idők során közzétett társadalmi kérdésekről szóló megnyilatkozások nyomán, de nem azok egyszerű „szöveggyűjteménybe” szerkesztésével.

A mű a társadalom egészét vizsgálja, és – Angelo Sodano bíboros szavaival –„rendszerbe foglaltan nyújt áttekintést a katolikus társadalmi tanítás sarokpontjairól”. A pápai szociális enciklikák általában a kor aktuális kérdéseire kívántak választ adni, a kompendium azonban igyekszik minden társadalmi problémára reagálni, s általános elveket lefektetni. Tehát nem konkrét cselekvésre ad útmutatásokat, hiszen ez lehetetlen is lenne, hanem tanít, hogy az egyén autonómiájában, de az evangélium szellemében hozhassa meg életének egyes döntéseit.

A könyv nemcsak a katolikusoknak, hanem az Egyházon kívül állóknak is szól, ugyanakkor természeténél fogva elsősorban a keresztényeket és különösen a világi híveket segíti társadalmi elköteleződésükben. „Minden jóakaratú olvasó megismerheti azokat az indítékokat, amelyek az Egyházat arra késztetik, hogy olyan társadalmi tanítással álljon elő, amelyre első pillanatban nem látszik illetékesnek – írta bevezetőjében Renato Raffaele Martino bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke –, és az olvasó látni fogja, milyen érvek szólnak ezen találkozás, a párbeszéd és a közjó közös szolgálata mellett.”

A könyv a bevezető után három részben, tizenkét fejezetben és ötszáznyolcvanhárom pontban tárgyalja az Egyház több mint száz évet felölelő társadalmi tanítását. Az első rész teológiai jellegű, hiszen ahogyan a mottóban kiemelték: „A teológiai dimenzió nélkülözhetetlen az emberi együttélés jelenlegi problémáinak megértéséhez és megoldásához.”

A második részben olyan témák szerepelnek, mint a család, a munka, a gazdasági élet, a politikai és nemzetközi közösség, a környezetvédelem és a béke támogatása. Az elmúlt száz évben az Egyház mindig fontosnak tartotta, hogy megnyilatkozzon a társadalmi kérdésekkel kapcsolatban. Mindezek összegzésén túl a kompendium kitér olyan témákra is, amelyeket az eddigi megnyilatkozások nem tárgyaltak részletesen, például a munka és a technológiai újítások kapcsolata, globalizáció és nemzeti törekvések vagy az ökológiai problémák.

A harmadik rész az Egyház tanítói tevékenységének, valamint a világi hívek társadalmi elkötelezettségének irányelveit foglalja össze, kiemelve: „Az evangélium társadalmi üzenetét az Egyház nem tekinti puszta elméletnek, hanem mindenekelőtt cselekvése alapjának és motivációjának.”

A könyv mindvégig hangsúlyozza, mennyire fontosak a természetjogon alapuló erkölcsi értékek, amelyek bele vannak írva minden ember szívébe, illetve hogy mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy önmagunkat transzcendens lényként fedezzük fel, hiszen „…az ember, aki méltóságának teljességében él, Istent dicsőíti, aki ezt a méltóságot adta neki.”

(Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa, Az Egyház társadalmi tanításának Kompendiuma, Szent István Társulat, Budapest, 2007, 2980 Ft.)

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>