Cikkek listázása

Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma

A párbeszéd és a közjó szolgálatában

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: MK

A II. Vatikáni Zsinat után az Egyház a világgal és a különböző felfogású emberekkel folytatott párbeszéde jeleként hozta létre a Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Bizottságot, amely később pápai tanáccsá alakult. Létrejöttének célja nem csupán a társadalmi problémák, a béke, a társadalmi igazságosság kérdéseinek tanulmányozása, illetve konferenciák szervezése. A tanács konkrét állásfoglalásokat fogalmaz meg és tanácsokat is próbál adni a konfliktusok kezelésére, szorosan együttműködve a Szentszék diplomáciai testületével. II. János Pál pápa felkérésére a pápai tanács elkészítette mindezek összegzéseként Az Egyház társadalmi tanításának kompendiumát, amely 2007 decemberében jelent meg magyar nyelven.
„Az Egyház társadalmi tanítása nem »harmadik út« a liberális kapitalizmus és a marxista kollektivizmus között, sem pedig egy olyan lehetséges alternatíva, amely más, nem annyira ellentétes megoldások kezelésére nyújt lehetőséget, hanem önálló, minden tekintetben sajátos út. …az emberi lét – mind a társadalomban, mind a nemzetközi síkon tapasztalható – bonyolult összefüggéseinek pontos megfogalmazása a hit és az egyházi hagyomány fényében. …előadása és terjesztése evangéliumi küldetés, amely az Egyház sajátja” – írta II. János Pál Sollicitudo rei socialis kezdetű körlevelében. A most megjelent kompendium ezen irányelvek mentén készült, az idők során közzétett társadalmi kérdésekről szóló megnyilatkozások nyomán, de nem azok egyszerű „szöveggyűjteménybe” szerkesztésével.

A mű a társadalom egészét vizsgálja, és – Angelo Sodano bíboros szavaival –„rendszerbe foglaltan nyújt áttekintést a katolikus társadalmi tanítás sarokpontjairól”. A pápai szociális enciklikák általában a kor aktuális kérdéseire kívántak választ adni, a kompendium azonban igyekszik minden társadalmi problémára reagálni, s általános elveket lefektetni. Tehát nem konkrét cselekvésre ad útmutatásokat, hiszen ez lehetetlen is lenne, hanem tanít, hogy az egyén autonómiájában, de az evangélium szellemében hozhassa meg életének egyes döntéseit.

A könyv nemcsak a katolikusoknak, hanem az Egyházon kívül állóknak is szól, ugyanakkor természeténél fogva elsősorban a keresztényeket és különösen a világi híveket segíti társadalmi elköteleződésükben. „Minden jóakaratú olvasó megismerheti azokat az indítékokat, amelyek az Egyházat arra késztetik, hogy olyan társadalmi tanítással álljon elő, amelyre első pillanatban nem látszik illetékesnek – írta bevezetőjében Renato Raffaele Martino bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke –, és az olvasó látni fogja, milyen érvek szólnak ezen találkozás, a párbeszéd és a közjó közös szolgálata mellett.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>