Cikkek listázása

Prokopp Mária művészettörténésszel beszélgettünk

Remekműveken iskolázódott szempár

Szerző: Bodnár Zita

Fotó: Bodnár Zita

Dr. Prokopp Mária hatalmas munkabírása és szakmai tudása révén elismert művészettörténész, számos díj kitüntetettje, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Művészettörténeti Intézetének egyetemi tanára és Erasmus koordinátora. Legutóbb az esztergomi vár reneszánsz falképeivel kapcsolatban hallhattuk sokat a nevét. Hivatásról, munkáról és természetesen a Studioloról beszélgettünk.
– Miért választotta a művészettörténetet hivatásának?

– Esztergomban nőttem fel, a város és a szüleim döntően meghatározták életem irányvonalát. Édesanyám a Keresztény Múzeum művészettörténésze, édesapám a Prímási Levéltár vezetője volt. Nem csoda tehát, hogy a művészet mindennap terítékre került otthon. Engem nagyon érdekelt a történelem, nem egyszer versenyt is nyertem. Már gimnazistaként kivettem a részemet az idegenvezetésből, nagyon szerettem a műalkotásokról, mesterükről, az adott történelmi korról beszélni. A középiskola után az ELTE művészettörténet-történelem szakán folytattam tanulmányaimat. Miután elvégeztem az egyetemet, hét évig dolgoztam Esztergomban a Vármúzeumban. 1969-ben kerültem Budapestre, az ELTE Művészettörténeti Tanszékére. Ebben az évben Magyarország látta vendégül a XXI. Nemzetközi Művészettörténészi Kongresszust a tanszék rendezésében, én lettem e Kongresszus tudományos titkára. A nem könnyű feladat sikeres elvégzése után a Tanszék kutatói, majd oktatói állományába kerültem. 1996-ban kaptam a professzori kinevezést.

– Mi a művészettörténész feladata?

– A művészettörténész megismerkedik a műalkotásokkal, főleg azok szellemi tartalmával. A spirituális mélység és a művészi érték ugyanis összefügg. A műben benne rejlik a művész lelkivilága, mindaz, amivel szeretne a korára hatni. A művészettörténész feladata az alkotás értékeit felfedezni és tolmácsolni. A művészettörténésznek rendelkeznie kell azzal a kifinomult érzékkel, hogy a művészetben meg tudja állapítani, mi az értékes, mi a valódi műalkotás, amely képes továbbítani a művész üzenetét a befogadó számára. Az igazi remekműveken iskolázódik az ember szeme. Az ilyen tekintet meg tudja állapítani, hogy a művészeti alkotás értékes vagy sem.

– Még mindig kötődik Esztergomhoz?

– Rendszeresen hazajárok Esztergomba. Tevékenyen kiveszem a részem a város kulturális és tudományos életéből. Esztergom Szent István városa! Ő itt uralkodott és Fehérvárott temetkezett. 1938-ban még mint Szent István városát ünnepelték Esztergomot, az elmúlt ötven évben azonban a mondat első fele lemaradt, pedig Esztergom volt Magyarország első fővárosa, és közel ezer éven keresztül kulturális központja. Mennyire fontos lenne, hogy ennek tudatában legyünk!

– Hogyan került kapcsolatba Vitéz Jánossal és korával?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>