Cikkek listázása

Az egykori miniszterelnök, Tony Blair katolikus lett

Anglikánból katolikus

Szerző: Bókay László

Karácsony előtt jelentette be a volt brit kormányfő szóvivője, hogy Tony Blair hivatalos egyházi aktus keretében áttért a katolikus hitre családja jelenlétében. Az ünnepi szentmisére a Westminsteri Érsekség rezidenciájának kápolnájában került sor.
A hivatalából tíz év után júniusban leköszönt Blair áttérése nem volt váratlan és előzmények nélküli. Az egykori brit kormányfő felesége, a sztárügyvéd Cherie Booth katolikus, és a házaspár négy gyermeke is ebben a hitben nevelkedik. Az utóbbi években Tony Blair is rendszeresen elkísérte családját katolikus misékre, és gyakran felmerült a sajtóban, hogy maga is áttérni készül. Erre utalt az is, hogy Blairt többször látták családja nélkül is a londoni Westminster-katedrálisban. Tony Blair áttérési szándékát a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal azonban mindaddig rendre cáfolta, amíg a politikus hivatalban volt. Ez politikai szempontból érthető is, hiszen az áttérés komoly belpolitikai következményekkel járhatott volna például az észak-írországi rendezéssel kapcsolatban, mert egy katolikus kormányfő bizalmi válságot okozhatott volna a koronahű északír protestáns közösségen belül. Miután Blair tavaly június végén távozott posztjáról, belpolitikai meggondolások már nem hátráltatták áttérését. Blair valószínűleg már korábban is áttért volna, ha nem ő az ország miniszterelnöke. Bizonyára azért is várt ezzel a lépéssel, mert katolikus vallása gondokat okozhatott volna kormányfői teendőinek ellátásában is, hiszen az anglikán egyház püspökeit a miniszterelnök nevezi ki.
Tony Blair néhány nappal hivatalos lemondása előtt elutazott a Vatikánba, ahol fogadta őt XVI.  Benedek pápa. Miniszterelnöki búcsújának ez volt az utolsó állomása. A találkozó első részében, melyről a Szentszék közleményt is kiadott, „különösen érzékeny kérdésekről” esett szó, köztük a közel-keleti helyzetről, az Európai Unió jövőjéről és egy bizonyos, Nagy-Britanniában a közelmúltban elfogadott törvényről. Sajtóértesülések szerint a brit kormánynak azt a döntését takarta ez a mondat, amely katolikus örökbefogadási intézmények számára nem teszi lehetővé meleg párok diszkriminációját. A vatikáni közlemény „őszinte eszmecseréről” szólt, amely finoman szólva gyakran jelenti a pápai kritika megfogalmazását.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>