Cikkek listázása

Az Egri Egyházmegye kitüntetett pedagógusai

Szent Gellért-díj – a pedagógiáért

Szerző: Szarvas István

Szent Gellért-díjak átadására került sor november 7-én a az egri érsekségen. Az Egri Főegyházmegye által fenntartott oktatási intézmények pedagógusai közül évről évre átvehetik néhányan ezt az elismerést, amely – Juhász Ferenc atya, EKIF elnök szavai szerint – elsősorban a kitüntetett pedagógusnak szól, de szól a tantestületnek, és magának a tanári hivatásnak is, amely ma annyi nehézséggel, megaláztatással találkozik.
Ternyák Csaba érsek úr az ünnepi alkalommal Kmeczkó Gyulánénak, a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola igazgatónőjének a Szent Gellért-díj arany fokozatát, Muhariné Mészáros Katalinnak, a jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola pedagógusának a díj ezüst fokozatát, valamint Farkasné Nyeste Máriának, az egri Jó Pásztor Óvoda óvodavezető-helyettesének szintén az ezüst fokozatot nyújtotta át.

Az érsek úr beszédében megköszönve a pedagógusok áldozatos munkáját, szólt az egyházi iskolák jövőjéről is is: „Nagyon fontos számunkra az iskola, a nevelés, valóban a preferenciáink közé tartozik. Mindenkinek újra és újra szeretném üzenni, aki esetleg kétségekkel küzd még e tekintetben, hogy legyen akármilyen nehéz a helyzet, akármit üzenjen a konkrét valóság, az Egyház elkötelezte magát az iskolák mellett, és előre akar menni.

Elköteleztük magunkat abban is, hogy néhány új iskolát is akarunk nyitni. Több önkormányzattal tárgyalunk, és úgy tűnik, hogy néhány helyen a következő esztendőben sikerül megindítanunk az új katolikus iskolát.”

Az ünnepségen a Deák Ferenc Római Katolikus Általános Iskola diákjai működtek közre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>