Cikkek listázása

Így épül Isten szent temploma: élő kövekből és imából

Karácsonyi ajándék az újpalotai híveknek

Szerző: Mácsai Kornélia

December 27-én, délután négy órakor szenteli fel Erdő Péter bíboros-prímás az Újpalotán épülő templomot Boldog Salkaházi Sára tiszteletére. Az újpalotai hívek régóta dédelgetett álma válik ezzel valóra, hiszen az ötvenes években épült lakótelepnek eddig még nem volt külön temploma. Az alapkövet szintén Erdő Péter bíboros helyezte el 2006. december 20-án a Szerencs utca és a Pattogós utca közötti telken.
Budapest XV. kerületének nagyon nagy részét teszik ki a hetvenes években épült, „gyors, olcsó és összkomfortos” lakásokból álló lakótelepek. A tízemeletes házak között eddig nem volt látható módon jelen a kereszt, most azonban büszkén emelkedik ki az új templom tornyán. A karácsonyra tervezett templomszentelés alkalmából Molnár Béla újpest–rákospalotai esperes plébános beszélt a templomépítés előzményeiről.

„A templomépítés úgy kezdődött, hogy az önkormányzat fölajánlott egy telket, és dr. Erdő Péter bíboros, valamint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vállalta az építkezést. Két éve volt az alapkőletétel, attól kezdve nagy intenzitással folynak a munkálatok.” Béla atya azonban nem a köveket tartja a legfontosabbnak, hanem az élő kövekből való templomot, amely a hívek lelkében épült. „Először élő kövekből, emberekből épül egy templom. A hetvenes években épült ez a nagyon hatalmas lakótelep, ami a XV. kerület egy része. Az egyházmegyék rendezése után került a pestújhelyi plébániához. Rengeteg ember él a lakótelepen templom nélkül. A kilencvenes években elődöm, a váratlanul elhunyt Márton Mihály plébános nagyon nagy munkát végzett, hiszen ő kezdte el az élő kövekből való templomépítést. Azóta is rendszeresen szentmise van a közösségi házban, minden iskolában és óvodában hittan, karitász csoport is működik és a betegellátás is folyamatos. Egy nagyon lelkes hívő közösség van tehát itt jelen – vagyis minden, ami a plébániai élethez kell.”

Természetesen a hívek lelkileg is nagyon készültek már templomuk fogadására. Az egy évvel ezelőtti Városmisszióba is bekapcsolódtak. A pestújhelyi hívek is átjöttek a szabadtéri szentmisére, az egész lakótelepet körbejáró keresztútra. Mindennap voltak rendezvények, filmvetítések a közösségi házban, és az utcán is megszólították az embereket. Idén, a városmisszió évfordulóján már a félig elkészült templom falai között tartották a Nyitott Templomok Éjszakája helyi rendezvényét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>