Cikkek listázása

A Szent Erzsébet-rózsája díjazottjával beszélgettünk

Isten erőt ad a szegények szolgálatához

Szerző: Körössy László

Fotó: Bókay László

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Szent Erzsébet rózsája-díját idén Messné Mezey Klára kapta a pécsi székesegyházi plébánia területén végzett kiemelkedő karitatív-szociális szolgálatáért. A díjat Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adta át november 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Megváltó születésének ünnepe közeledtével beszélgettünk Klára nénivel, a három gyermekes édesanyával, tevékeny nagymamával.
Orvosi hivatását a pécsi bőrklinikán kezdte, a szakvizsga után a megyei gondozó intézetben dolgozott nyugdíjazásáig, majd félállásban, nyugdíjasként még további tíz évet. Jelenleg a Máltai Szeretetszolgálat helyi rendelőjében heti egy egész napon át rendel.

Klára nénivel beszélgetve megtudtuk, hogy „karitász-csoport” már az 1988-ban megalakult egyházmegyei karitász indulása előtt is létezett Pécsett, a székesegyházi plébánián. „A nyolcvanas évek elején indult egy imacsoportunk – mesél a kezdetekről. – Két-három év után úgy döntöttünk, hogy a közös ima és bibliaolvasás mellett aktívan is szeretnénk tenni a szegényekért. Elkezdtünk használt ruhát gyűjteni. Pár év alatt azután a helybéli idős emberekkel kapcsolatba kerültünk, és kezdtük felkutatni a magányosan élőket az egyházközségben, akiknek szükségük volt segítségre a bevásárláshoz, egyebekhez. Később megalakult a nyugdíjas klub, ami máig működik. Már a kallódó gyerekek számára létesített napközink is megvolt, amikor az egyházmegyei karitászhoz csatlakoztunk.

Azóta is elsőrendűen fontos feladatunk a beteglátogatás. A helyi kórházban hetente egyszer szentmisét szervezünk, és lehetőséget arra, hogy a bent fekvő betegek szentségekhez járulhassanak. Régente ellátogattunk a családokhoz, magányos öregekhez is heti gyakorisággal, de menet közben a Máltai Szeretetszolgálat vette át megfelelő apparátusával a házi gondozást. A legrégebbi ismerősöket azért még meglátogatjuk többé-kevésbé rendszeresen.

A legfőbb szolgálat tehát a kórházi betegek látogatása, a szentmisére való felkészítés, de a betegeknek élelmet is viszünk, ha kell, esetleg ruhát a szegényeknek, ahol nincs a háttérben a gondoskodó család.

Nyugdíjas klubunkban hetente kétszer tartunk foglalkozást idős emberek számára: aki nem tud bejönni, azt gépkocsival szállítjuk. A hét egyik napján hitéleti foglalkozásra, beszélgetésre, DVD-vetítésre, zarándokutakról szóló beszámolókra kerül sor.

A másik alkalommal kézimunkakör működik, ahol apróbb ajándéktárgyakat készítenek, varrogatnak a hölgyek, és karácsony előtt éppúgy, mint húsvét előtt is, jótékonysági vásárt szerveznek. Azután a használt ruha gyűjtése és szétosztása is folyamatos szolgálatunk már a kezdetektől” – teszi hozzá Klára néni.

Szívügye a 13. tanévben járó napközi, ahol kallódó gyerekekkel foglalkoznak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>