Cikkek listázása

Bibliai zarándokút épül Kolontártól a Somlóra

Vezess engem a Te utadon!

Szerző: Budai Éva

Fotó: Budai Éva

„Jézusom, vezess engem a Te utadon!” – bizonyára zarándokok ezreinek lelkében visszhangzik majd ez a könyörgés a Kolontár–Devecser–Borszörcsök–Somló-hegy közötti útvonalon is a Veszprémi Egyházmegyében, ahol hamarosan elkészül az a különleges, kissé talán szokatlan zarándokút, amely Jézus életének legfőbb állomásain vezeti át a hívő embert a betlehemi születéstől a Golgota keresztjéig. Mivel azonban tudjuk, hogy a kereszthalállal nem ér véget Jézus története, hiszen a megváltást követte a feltámadás örömteli eseménye és pünkösd, az Egyház születése, ezért a Somló-hegy tetejére vivő úton találkozhatunk majd az öröm állomásaival is – tájékoztat Mód Miklós atya, a zarándokút megálmodója és megvalósítója, devecseri-kolontári plébános.
A Biblia Évét ünnepeljük az idén. Se szeri, se száma az értékesebbnél értékesebb bibliai témájú kiállításoknak országszerte, másutt rajzpályázatokat, biblikus vers- és prózamondó, énekmondó versenyeket rendeztek-rendeznek, egyháztörténeti könyvek, Bibliák kiadásával emelik az ünnepi év rangját. A zarándokút-építés azonban tudtommal egészen egyedülálló kezdeményezés. Vajon honnan az ötlet, hogy itt a Somló-hegy lábánál Jézus életútját bemutassák ily módon? – kérdezem az atyát, aki egyébként évtizedek óta elkötelezettje a családos lelkipasztorációnak, az egyházmegyei családos lelkigondozás referense is, s bizonyára e zarándokútnak is jelentős szerepet szán a családok életében, az ifjúság keresztény nevelésében.

– Papi gyűlésen beszélgetve egyik plébános testvérem említette, hogy a németek, mikor a Biblia Évét ünnepelték, építettek egy Biblia-falut. Rögtön arra gondoltam: mi lenne, ha mi is megpróbálnánk? Aztán tovább folytattam a tervet – hiszen nemcsak egy helyszínen élt Jézus –, s végül arra jutottam: zarándokúttá kell szélesíteni az elképzelést, melynek egyes stációin különféleképpen mutatjuk be Jézus földi útjának egyes állomásait, s azt a kort, amelyben élt, így elevenítve meg az evangéliumok világát.

A zarándokút 12 kilométeres kényelmes gyalogtúrával, imádságos elmélkedéssel járható majd végig. Az egyes állomásokon pedig lehetőség lesz arra, hogy megálljanak, megpihenjenek a zarándokok, akár ott is éjszakázzanak csoportosan is. Az úton két kiemelkedő építmény fogadja az érkezőket: a betlehemi barlang és a názáreti szülői ház. Ezek Jézus életének két kiemelkedő helyszínét mutatják be, a születés helyét (mely a Betlehemben található eredeti születésbarlangnak az élethű másolata lesz), illetve a názáreti házat (amely egy palesztin ház modelljének a hasonmása), ahol a Megváltó gyermekkorának éveit töltötte, s ahol mint ács, 30 éves koráig élt és dolgozott. Az utóbbi már el is készült a devecseri régi paplak udvarán. Itt a szálláslehetőség is már készenáll, amely korábban táborozó cserkészeknek, fiataloknak adott otthont nyaranta, s most tovább bővítették a férőhelyek számát. A betlehemi barlangnál pedig 160 főt befogadó szálláshelyet és konferenciaközpontot építettek az érkező csoportok összejöveteleinek.

A „Küképtől” a „Golgotáig”

No de térjünk vissza a kiindulóponthoz! A zarándokút Kolontárból indul, a templom mellett épülő betlehemi születésbarlangtól, majd a település határában álló Szentkút a következő állomás, amely Mária kútját szimbolizálja. Innen a Torna-patak mentén (amely az Üdvözítő megkeresztelkedésének helyét, a Jordán folyót jelképezi) erdei út vezet Devecserbe, ahol négy zarándokhelyszín kereshető fel. Az említett názáreti ház, amely mellett elkészül majd az ácsműhely is – ez Jézus életének a csendes része, ahol két hektáron egy úgynevezett „Bibel-land” alakulhat majd ki, s ahol evangéliumi jeleneteket lehet majd bemutatni a színpadon. Korabeli fűszer- és gyógynövényeket telepítenek majd ide, amelyeket le lehet szedni, megszárítani, teát főzni belőlük. Lesznek háziállatok és egy korabeli kézimalom is, meg egy olyan kemence is épül, amelyet Jézus idejében használtak pászkakenyér és más kenyérfélék sütésére. A város területén működő egyházi szervezésű Lelki Egészség Szolgálat irodájában a „gyógyítás a Bibliában” témát dolgozzák fel kiállításon, s a környékbeli keresztény orvosközösség munkájával 27 korabeli gyógyítási jelenetet mutatnak be. A most épülő Családok házában pedig szintén tárlat nyílik. Jézus nyilvános működéséről – a Jordánban való megkeresztelkedésétől az utolsó vacsoráig – öt fontos eseményt mutatnak majd be.

A negyedik helyszín a katolikus templom, ahol a zarándokok Jézus eucharisztikus áldozatának részesei lehetnek a szertartásokon. Itt egyébként alkalom nyílik arra is, hogy megismerkedjenek a zarándokok a devecseri születésű, 16. századi magyar katolikus bibliafordítóval, a jezsuita Szántó Arator István páterrel, akinek tiszteletére a helybéliek emlékjelet emeltek a szent hely külső falán. Az út innen Borszörcsökre vezet, ahol a nép nyelvén fennmaradt szóval élve, a Küképtől (egy kőépítményben elhelyezett festett szentképtől) induló keresztúton át érkezünk a Somlón lévő kilátói kereszthez.

A keresztút az öröm útja is egyben, amely azt jelzi, Jézus feltámadt és megjelent az apostoloknak. Ezért a keresztút végén négy feltámadási szoborcsoportot állítanak majd fel. Ezek megidézik a pillanatot, amikor Jézus megjelenik Mária Magdolnának, az emmauszi tanítványoknak, hitetlen Tamásnak, s megeleveníti Péter apostoli küldetésének eseményét is. Az egyes helyszínek között pedig evangéliumi feliratok vezetik majd a zarándokokat az úton.

Sok-sok felajánlott munkával, adománnyal épül

A zarándokút terveit a devecseri származású Rónay Károly építészmérnök készítette, az épületek szerkezeti, stílusbeli egységének szervező-irányítója pedig Dragonics Márta budapesti belsőépítész. A program jórészt a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Somló Környéki Szellemi Műhely Egyesület (környékbeli költők, alkotóművészek pártoló közössége) együttműködésével és apróbb pályázati támogatásokkal valósul meg, tudtuk meg Mód Miklós atyától, de ezen kívül nagyon sokan közreműködnek a kivitelezésben: hívek, pártoló személyek és építőipari vállalkozások felajánlott munkájukkal, építési anyagokkal stb. Az atya örömmel számolt be arról is, hogy helyi és országgyűlési képviselők is bekapcsolódtak a munkába, s ökumenikus közösségben a reformátusoktól is kaptak segítséget.

Az ünnepélyes átadást október 5-ére tervezik, mondja a plébános úr. Erre az eseményre meghívták Mádl Ferenc volt köztársasági elnök urat, hogy a felavatást ő végezze el, a felszentelést pedig Juliusz Janusz nuncius atya végzi majd el.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>