Cikkek listázása

Ifjúsági világtalálkozó Ausztráliában

Sydney: újra éled a remény

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

Ausztrália gazdasági és kulturális központjában, a Budapesttől mintegy 20 ezer kilométerre lévő Sydney-ben július 15. és 20. között rendezték meg a XXIII. Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen XVI. Benedek papa is is jelen volt eddigi leghosszabb külföldi látogatása keretében. A világ egyik leggyönyörűbb öblében fekvő négymilliós metropoliszban a pápa több alkalommal is együtt ünnepelt a több mint kétszázezer zarándokkal – köztük mintegy száz magyar fiatallal –, és a találkozó zárónapján szentmisét mutatott be huszonhat bíboros, valamint püspökök és papok sokaságának koncelebrálásával több mint négyszázezer hívő jelenlétében.
Ezen a misén XVI. Benedek huszonnégy fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét, valamint kihirdette, hogy a következő világtalálkozó Madridban lesz 2011-ben. A spanyol fiatalok kitörő örömmel fogadták a bejelentést, és még erőseben éltették a pápát, mint azelőtt, habár a találkozó közös alkalmain korábban sem fukarkodtak a hangos „Viva la Papa” kiáltásokkal.
A sydney-i ifjúsági találkozó központi témájának megfelelően a pápa szentbeszéde és a több napos rendezvény napjain megtartott katekézisek a Szentlélekről, a Lélek kiáradásáról és ennek révén a keresztény ember missziós feladatairól szóltak. Talán sokan – keresztények és azon belül katolikusok – kevésbé figyelünk a Szentlélek sugallataira, „kiáradására”, és ahogy az a katekéziseken is elhangzott, minden bizonnyal a Lélek megfoghatatlansága áll ennek hátterében. A Szentírás is jószerével csupán szimbólumokban – tűz, szél – ad „leírást” a Lélekről. A Szentatya azonban az ausztráliai találkozón konkrét tartalommal töltötte meg a Szentlélek kiáradására vonatkozó hitbeli képzeteket. Hangsúlyozta, hogy az új pünkösd, azaz az Egyház és általa a világ megújulása, a társadalmi szolidaritás és igazságosság, valamint a Föld értékeinek megőrzése (szemben a napjainkban ökológiai katasztrófa felé mutató folyamatokkal) jelentős mértékben függ a keresztény emberek törekvéseitől, Istennel való kapcsolatuktól, Szentlélekben való megújulásuktól. A Szentlélek lényege szerint egység- és közösségteremtő – tanítja XVI. Benedek –, s egységre az igaz szeretet vezet. A fiataloknak szóló pápai üzenet, ami egyúttal a missziós parancsra is vonatkozik, így foglalható össze a pápa szavaival: „Az önmagát ajándékozó szeretet legyen küldetésetek”. Mindehhez azonban lelkierőre és útmutatásra van szükség. A pápa egy sajátos szempontot nevezett meg segítségként: „Hagyjátok, hogy hasson rátok védőszentetek példája, és fogadjátok szívetekbe a Szentlélek hét ajándékát!”

A „szentség” jelentôsége a találkozón

Napjainkban a szentség fogalma egyre inkább érthetetlenné válik a modern ember számára. A szentséggel való találkozás lehetőségei mintha beszűkültek volna. Sydney-ben, a kozmopolita nagyvárosban különös és sokféle módon adott jelet magáról a létező szentség. A szervezők városszerte – a turisták által is kedvelt helyszíneken is – szent helyeket alakítottak ki a találkozó idején. Az anglikán St. James-templomban például egész nap lehetett imádkozni a taizei kereszt előtt. A St. Mary-katedrálisban, az ausztrál katolikusok anyatemplomában Boldog Piere Giorgo Frassatinak Torinóból Sydney-be szállított testereklyéje előtt lehetett imádkozni, és ugyanitt megismerkedhettek a zarándokok az Ausztráliában boldoggá avatott Mary McKillop képekben és rövid ismertetőkben elmesélt élettörténetével.

A pápa többször is utalt beszédeiben a szentekre, fohászkodott hozzájuk; többek közt Teréz Anyához, Goretti Máriához, Faustina nővérhez, segítségüket kérve, hogy a fiatalok „felfedezzék” maguknak a Szentlelket, az evangéliumi életet, hogy áldás lehessenek embertársaik számára. Egy emberarcúbb világért imádkozott a pápa, a megújuló Egyház reményében, látva a fiatalok ezreit, akik hitükről tanúságot tettek Sydney-ben.

A „szentség” jele volt a városban a pénteki napon megtartott élő keresztút is, melyet számos sydney-i lakos is nagy figyelemmel követett, ha máshogy nem, a televízión, amely rendszeresen közvetítette a rendezvény főbb eseményeit. Ha már a médiáról esik szó, meg kell említeni, hogy a sok vallású, sok etnikumot magába foglaló, kozmopolita nagyváros vezető napilapjai egytől egyig igen pozitívan értékelték a nagy eseményt. A helybeliek elmondása szerint a lakosság meglehetősen tartott a rendezvénytől, a sok ezer fiatal jelenlététől. Annál nagyobb volt a meglepetés, hogy a fiatalok nem randalíroztak, nem volt semmiféle botrányos esemény, a rendőröknek alig akadt dolguk, hacsak nem az, hogy csoportképeket készítsenek egy-egy hazáját éltető, zászlóval vonuló zarándokcsoportról, akik megkérték őket erre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>