Cikkek listázása

Három nemzet képviselői Brezjében

Sebeket gyógyító zarándoklat

Szerző: Bókay László

Az Osztrák-Magyar Monarchia, Olaszország és Szlovénia népei között komoly ellentétek éleződtek a 19. század végén és a 20. század elején az Adria északi területeinek birtoklásáért. Az ellentétek háborúkba, mészárlásokba torkolltak, s volt olyan pillanat is, amikor a három nép a pápai államot hívta segítségül. A népek olykor vallási hovatartozásukkal próbáltak területi előnyöket szerezni. Nekünk, magyaroknak az ilyen történelmi helyzet talán ismerősnek tűnhet: két ország azonos területet próbál sajátjának kikiáltani.

A történelem viharai elültek, a földrajzi területet felosztották, olaszok kerültek osztrák földre, szlovénok és olaszok vágtak ketté várost, s lett így valaki ennek, vagy maradt annak az országnak a lakója… A háborúskodás megszűnt, de a harcok, ellentétek emléke az emberek szívében nyomot hagyott. Huszonhat esztendővel ezelőtt az udinei érsek, Alfredo Battisti létrehozta a népek zarándoklata nevet viselő kezdeményezést, hogy a vasfüggöny által elválasztott három népet, a friuliakat, a karintiaiakat és a szlovénokat kibékítse egymással.

Az érsek úgy gondolta, hogy a népek közös zarándoklatával talán ezeket az ellentéteket, rossz emlékeket feledtetni lehet. Azóta minden évben az egyik ország területileg illetékes püspöke zarándoklatra hívja e három nép által lakott terület katolikusait.

„Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétôl?”

2008-ban, augusztus 23-án a szlovéniai Brezjébe indulnak zarándoklatra a karintiaiak, a szlovénok és friuliak. Az idei találkozó mottója: Találkozás a hittel, a barátság és testvériség kifejezése. Három nép zarándokol el – az udinei és goriziai (Olaszország), a ljubjanai, a maribori és a koperi (Szlovén), valamint a klagenfurti és grazi (Ausztria) püspökség hívei –, hogy felkeressék azt a szentélyt, ahol II. János Pál pápa is imádkozott egykor. A zarándoklat témája ebben az évben: Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? (Róm 8,35) lesz.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>